
Het staatsbedrijf krijgt als netbeheerder van de hoogspanningskabels de taak de windmolens op zee aan te sluiten op het stroomnet. De windmolens die door de Noordzeelanden op hoge zee zijn neergezet, kunnen het handigste aangesloten worden via een nieuw eiland op de Doggersbank. Dat vertelt de CEO van Tennet Mel Kroon.
Kostenbesparend
Het aanleggen van een eiland is prijzig, maar aangezien het water rondom de Doggersbank slechts 10 tot 20 meter diep is, kun je er relatief eenvoudig en goedkoop een eiland met een groot energiepark realiseren, legt Kroon uit. 'De windmolens moeten 30 tot 70 gigawatt opleveren, dus dat is echt op heel grote schaal.' Minimaal 10 miljoen mensen moeten hierdoor van stroom worden voorzien.
Knooppunt
Het eiland heeft twee functies, vervolgt de CEO. 'Allereerst moet het ervoor zorgen dat de windenergie naar diverse landen kan worden afgevoerd. Daarnaast is het een knooppunt tussen de stroommarkten van Nederland, Engeland, Noorwegen, Duitsland en Denemarken.' Volgens Tennet zal dit leiden tot lagere prijzen en een grotere leveringzekerheid.
Energieneutraal
Voor een energieneutraal Europa is er 200 gigawatt zonne-energie nodig en 600 gigawatt windenergie. 'Als de Doggersbank wordt uitgenut, heb je het over 70 gigawatt. Dan heb je een aanzienlijk deel van de ambities van de omringende landen ingevuld.'
Beschermd natuurgebied
De Doggersbank is een beschermd natuurgebied. 'Dat is een punt van aandacht', aldus de CEO. 'We zijn aan het kijken hoe het eiland kan worden ontwikkeld zonder dat het milieu wordt verstoord. 'Als er wordt geheid, zorgt dat voor overlast voor de bruinvis. Nu hebben we een systeem ontwikkeld waarmee met een bellenscherm een soort geluidsmuur wordt gecreëerd rondom de omgeving waar je heit. En er wordt uitgebreid gemeten, ook door de autoriteiten, of we ons aan de geluidsmaxima houden. Door deze maatregelen is het mogelijk het eiland te realiseren met een minimale impact voor de omgeving.'
GroenLinks
Volgens Tennet zou het eiland aan zand en stenen ongeveer 1,5 miljard kosten. Daar komt natuurlijk de infrastructuur nog bij. In de Tweede Kamer reageert GroenLinks afhoudend: de milieupartij is vóór windmolens op zee, maar wil meer weten over de kosten van dit eiland én de gevolgen voor de natuur.