Binnenland31 okt '16 17:36

'Van Gogh sneed zijn oor af wegens broer Theo'

Auteur: Kay Rutten

Dat Vincent van Gogh zelf zijn oor af sneed is bekend. Maar wat de exacte reden is van de bekendste zelfmutilatie in de kunstwereld is al jaren onderwerp van speculatie. Een nieuw onderzoek werpt mogelijk licht op de zaak.

Foto: ANP/Robin Utrecht
Foto: ANP/Robin Utrecht

De schrijver Martin Bailey stelt dat het aanstaande huwelijk van Vincent's broer Theo van Gogh de aanleiding was van de gruweldaad. De schrijver komt tot deze conclusie in zijn nieuwe boek waarin hij Van Gogh's tijd in de Provence onder de loep nam. Lang werd gedacht dat een hoogoplopende ruzie met een andere wereldberoemde kunstenaar, Paul Gauguin, Van Gogh aanzette tot het afsnijden van zijn oor.

Van Gogh Museum

Bij het Van Gogh Museum zijn ze nog sceptisch. 'Bailey heeft deze theorie eerder geopperd', zegt conservator in het Van Gogh Museum Nienke Bakker. 'Van Gogh was die tijd behoorlijk in de war, daarbij was er veel spanning tussen hem en Gaugain.' Bailey voert een brief op die Theo naar zijn broer zou hebben gestuurd waarin hij zijn verloving bekend maakte. 'Er is bewijs dat er die dag inderdaad een brief is bezorgd bij Vincent, maar de inhoud daarvan is niet bekend.'

Bordjes blijven onaangepast

Bakker is niet overtuigd van het gelijk van Bailey. 'Later in het ziekenhuis, toen Theo van Gogh langs ging bij Vincent reageerde de kunstenaar juist heel erg positief op het nieuws van de verloving.' Voor het museum is de nieuwe theorie in ieder geval nog geen reden om de bordjes in het museum aan te passen.

Gerelateerde artikelen