New Articles11 nov '16 08:10

Saudi-Arabië heeft voor miljarden dollars aan onbetaalde rekeningen

Auteur: Jelle Maasbach

De grootste olieproducent van de wereld heeft nogal wat onbetaalde rekeningen liggen. Saudi-Arabië heeft opgebiecht dat het nog voor miljarden dollars'' moet betalen aan bedrijven en personen.

HH/Hasan Jamali
HH/Hasan Jamali

Saudi-Arabië heeft een nieuwe minister van Financiën, Mohammerd Aljadaan is zijn naam. Die maakt gelijk schoon schip: volgens hem zijn er nog heel wat onbetaalde rekeningen. De oliestaat moet nog veel geld betalen aan bedrijven en aan buitenlandse werkers. 'Het precieze bedrag weet ik niet, maar het gaat om miljarden dollars.'

Volgens de nieuwe schatkistbewaarder zoekt het ministerie elke dag naar manieren om duizenden betalingen te verrichten. Het land heeft gezworen dat het aan zijn verplichtingen kan voldoen en dat volgende maand de betalingen zijn verricht.

De scherpe terugval van de olieprijs is volgens het land de grote boosdoener. De begroting is bij Saudi-Arabië, maar ook bij andere olieproducerende landen, gestoeld op een hoge olieprijs. Decennialang konden ze terugvallen op het 'zwarte goud', maar dat wordt met de lage olieprijs steeds lastiger. In oktober nog haalde Saudi-Arabie 17,5 miljard dollar op met een obligatie, de eerste internationale lening in de geschiedenis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen