
Het valt onder biotechnologie, maar volgens CEO van Isobionics Toine Janssen is het een natuurlijk proces: 'We halen de smaakstof valencene uit de originele sinaasappel en voegen natuurlijke stoffen toe, zoals water, suiker en gist. Het proces dat volgt is hetzelfde als in de sinaasappel, maar de gist is veel productiever waardoor de kostprijs veel lager is.'
Goedkoper
De verwachting was in eerste instantie dat het proces 50 procent goedkoper zou worden, maar nu blijkt dat de kosten nog lager liggen. 'Als je een flinke innovatie doet ga je naar een 8 procent kostenverbetering. Heel erg goed is een kostenverbetering van 16 procent. Met 50 procent heb je dus gewoon iets heel goeds in handen', zegt Janssen.
Trump
Isobionics is een wereldbedrijf maar verkoopt nu veel aan Amerika. Toch is Janssen niet bang dat Trump grote veranderingen gaat doorvoeren in de im- en exporttarieven: 'In Florida is de greening disease opgedoken waardoor sinaasappels en andere citrusvruchten groen blijven. We hopen dat er niks verandert aan de tarieven, maar onder indruk van die ziekte zal hij er niet zo veel aan kunnen doen.'
Heilige graal
Het bedrijf kijkt in de toekomst naar andere citrussmaken en wil een stap maken naar de geurstoffen, maar toch is er één heilige graal die iedere smaakstoffenproducent wel zou willen maken, zegt Janssen: 'Cacao. Waar bij een sinaasappel de smaak uit één stof komt, bestaat de smaak cacao uit 200 verschillende stoffen. En een aantal zijn nog niet eens bekend. Dus dat zit er op korte termijn niet in.'