Internationaal3 aug '17 06:17Aangepast op 3 aug '17 12:00

Turkse economie groeit hard

Auteur: Guido van Diepen

Ruim een jaar na de mislukte staatsgreep gaat het Turkije economisch voor de wind. Een recessie is in een handomdraai afgewend. Dat blijkt uit het nieuwste Turkije-rapport van het Economisch Bureau van ABN Amro.

ANP Turkije economie
ANP Turkije economie

Het gaat een stuk beter met Turkije dan analisten hadden voorspeld. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de Turkse economie boven verwachting met 5 procent. Volgens Nora Neuteboom, analist Opkomende Markten, is dat te danken aan de lage rente, terugkerende kapitaalstromen en de groeiende eurozone, waardoor de export toeneemt.

Eigen economie gestimuleerd

Maar volgens Neuteboom heeft Turkije het succes ook zeker aan zichzelf te danken. 'Ze hebben zelf heel goed de economie gestimuleerd, zowel fiscaal als monetair. De overheidsbestedingen zijn toegenomen en Turken gaan veel in eigen land op vakantie.' De private consumptie in het land steeg met 5 procent, de toename van overheidsbestedingen met 10 procent en de export met ruim 10 procent steeg. Ook is de inflatie een halt toegeroepen.

Lees ook: Toerisme Turkije trekt aan, maar Nederland doet niet mee

Ondanks vele conflicten

Toch is het ook een klein wonder dat Turkije zo hard opkrabbelt. De laatste twee jaar waren de Turken verwikkeld in een conflict met Rusland, ondergingen ze een couppoging en politieke en ontstonden diplomatieke ruzies met Duitsland en Nederland. Volgens Neuteboom 'glijden' deze conflicten van Erdogan en daarmee van de Turkse economie af. Het land heeft dan ook een paar meevallertjes. Het toerisme uit Rusland en andere landen trekt behoorlijk aan en kan natuurlijk een beetje meeliften op de succesvolle economie in EU, zegt Neuteboom. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen