New Articles21 aug '17 10:53Aangepast op 21 aug '17 14:00

'Kerkstraat' torent boven andere straatnamen uit

Auteur: Wesley Schouwenaars

Het is niet de Dorpsstraat en ook niet de Molenweg. De meest voorkomende straatnaam in Nederland is: de Kerkstraat. Er zijn er meer dan vijfhonderd van in Nederland.

Foto Caspar Huurdeman Fotografie/HH
Foto Caspar Huurdeman Fotografie/HH

De meeste Kerkstraten zijn in de gemeenten Súdwest-Fryslân, De Marne en Overbetuwe te vinden. Dat blijkt uit een analyse van BNR in samenwerking met kaartenspecialist Esri. De meest voorkomende straatnamen komen uit de tijd dat straatnamen vooral nog functioneel moesten zijn, zegt  straatnaamexpert René Dings. Hij schreef een boek over straatnamen. 'De oude straatnamen ontstonden echt op straat. Mensen die een straat langs de kerk zagen noemden dat de Kerkstraat.'

Esri Nederland, specialist in kaarttechnologie, heeft onderzoekt wat die meest voorkomende straatnamen in Nederland zijn en waar ze te vinden zijn. De meest voorkomende straatnamen zijn de Kerkstraat, Schoolstraat, Molenstraat, Dorpstraat en Molenweg. Wanneer we over de grens kijken dan zijn de populairste straatnamen in Europa:

Nederland is naast Frankrijk en België een van de meest traditioneelste landen in Europa qua straatbenaming. In andere landen is de Hoofdweg één van de meest voorkomende straatnamen.

Maar hoe is de verdeling van Kerkstraten in Nederland en hoe ziet dat er in jouw gemeente uit? Bekijk hier de kaart van Esri Nederland. Wanneer je verder inzoomt kun je zien waar de Kerkstraten precies zijn:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen