New Articles1 sep '17 10:42Aangepast op 1 sep '17 11:25

Greenpeace krijgt miljardenclaim

Auteurs: Guido van Diepen en Judith Laanen

Greenpeace en de ngo Banktrack worden gedagvaard voor een bedrag van bijna 1 miljard euro vanwege hun campagne rondom de Dakota Access Pipeline (DAPL). Dat meldt Greenpeace aan BNR.

Activisten van Greenpeace demonstreren tegen de Dakota Access Pipeline. Foto ANP
Activisten van Greenpeace demonstreren tegen de Dakota Access Pipeline. Foto ANP

De procedure wordt gestart door Energy Transfer Partners (ETP), het bedrijf achter de pijpleiding. ETP vindt dat Greenpeace zich schuldig maakt aan eco-terrorisme en eist 300 miljoen euro. In de praktijk kan dat oplopen tot 1 miljard euro.

Lees ook: Trump akkoord met aanleg oliepijplijn

Greenpeace als criminele organisatie

Het advocatenkantoor dat ETP in de arm heeft genomen - Kasowitz, het kantoor dat ook president Trump vertegenwoordigt -  noemt Greenpeace een criminele organisatie en gebruikt wetgeving voor maffia en criminele organisaties om ze te bestrijden. 'We vinden dat een zorgwekkende ontwikkeling. Dit advocatenkantoor probeert een hele beweging te criminaliseren' licht Jasper Teulings, hoofd juridische zaken voor Greenpeace International, toe.

'Die wetgeving komt uit de zeventiger jaren en heeft een strafrechtelijk component waarbij het Openbaar Ministerie kan optreden. Daar is hier geen sprake van. Dit is een louter private actie, die op grond van die wetgeving ook mogelijk is', zegt Teulings. Volgens Teulings is de zaak dan ook 'volstrekt kansloos'. 'Ze gebruiken deze rechtszaak om critici de mond te snoeren.'

Lees ook: ABN Amro wil financiering moederbedrijf Dakota Pipeline stoppen

'Greenpeace slechts onderdeel van brede milieubeweging tegen pijplijn'

'Er is een brede milieubeweging tegen de pijplijn, Greenpeace is daar slechts een onderdeel van', betoogt Teulings. Zowel Greenpeace als de andere organisaties hebben zich aan de zijde van de Sioux-indianen geschaard, door wiens grondgebied de pijplijn moet gaan lopen, zegt hij. 'Op basis daarvan hebben vele investeerders eigenstandige afwegingen gemaakt en hebben gekeken of dit project nog wel langs de meetlat van hun eigen beleid kan. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat ze daar geen betrokkenheid bij willen hebben.'

Gerelateerde artikelen