Infrastructuur10 okt '19 08:44Aangepast op 10 okt '19 09:16

8 miljard voor het verwijderen van boorplatforms

Auteur: BNR Webredactie

In de Noordzee staan zo'n 600 boorplatforms die de komende decennia opgeruimd moeten worden, 150 in Nederlandse wateren. Kosten daarvan: zo'n 8 miljard euro. Wetenschappers zijn het er niet over eens of de platforms volledig weggehaald moeten worden. Vandaag wordt hier in de Tweede Kamer een briefing over gehouden met betrokken instanties.

Alle platforms die in een waterdiepte staan van minder dan 100 meter en die minder wegen dan 10.000 ton, moeten weg. Dat heeft heel simpel te maken met het feit dat de Noordzee niet alleen wordt gebruikt voor olie en gas, maar ook door de visserij, door schepen, door onderzeeërs, door kabels en door windparken. 'Dus als je die dingen laat staan, dan krijg je op een gegeven moment dat er ongelukken gebeuren', zegt Thor Sterker, mede-eigenaar van Platform Brokers.

Shell wil drie grote boorplatforms laten staan. 'Daarvoor is een regeling getroffen', zegt Sterker. Die platforms zijn in de jaren zestig geïnstalleerd en hebben daar al een hele tijd gestaan. Alle faciliteiten die erop staan wordt verwijderd. Van dat soort platforms zijn er twintig à dertig wereldwijd.

Minister Kamp van Economische Zaken bezoekt boorplatform op Noordzee.
Minister Kamp van Economische Zaken bezoekt boorplatform op Noordzee. (ANP JERRY LAMPEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen