Infrastructuur29 okt '19 06:56Aangepast op 16 dec '19 07:42

'Versterking elektriciteitsnet niet altijd noodzakelijk'

Auteurs: Mark van Harreveld en Wesley Weerts

Versterking van ons elektriciteitsnet is niet altijd noodzakelijk wanneer nieuwe wind- en zonneparken direct op het landelijk hoofdnet worden aangesloten. Nu gebeurt dat vaak niet omdat exploitanten dan zelf voor de kosten opdraaien. Dat zegt netbeheerder Liander op BNR.

Directe aansluiting op hoofdnet ontlast regionaal net

Gewoonlijk worden zulke parken aangesloten op een regionaal elektriciteitsnet, maar vanwege capaciteitstekorten is dat in steeds meer regio’s niet mogelijk. ‘Door direct op het hoofdnet aan te sluiten, voorkom je dat regionale netten overbelast raken’, zegt Jelle Wils van Liander. ‘Als ook oude windmolens en zonnepanelen in de toekomst worden vervangen en overgezet, houden we zelfs capaciteit over. Bovendien kunnen technici op andere plekken worden ingezet.’

Kosten zijn drempel voor kleinere stroomproducenten

In Zeewolde wordt nu een groot windmolenpark gebouwd dat direct is aangesloten op het hoogspanningsnetwerk. Voor die aansluiting was wel een investering van enkele tientallen miljoenen euro’s nodig. Volgens Han Slootweg, directeur Netstrategie bij Enexis en hoogleraar Smart Grids aan de TU Eindoven, houdt dit een bredere uitrol tegen. ‘Vooral kleinere stroomproducenten gaan dit soort investeringen nooit terugverdienen.’ Een optie zou zijn dat deze producenten met elkaar samenwerken, dan kunnen ze hun kosten delen. ‘In de praktijk zie ik dat niet snel gebeuren omdat het organisatorisch haast onuitvoerbaar is.’ Ook vraagt Slootweg zich af in hoeverre de landelijke hoogspanningsnetten een extra belasting aan kunnen.

Luister ook | Netbeheerders: 'Te weinig ruimte voor kabels stroomnetten'

Windpark Noordoostpolder. ten noorden van Urk
Windpark Noordoostpolder. ten noorden van Urk ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen