Infrastructuur4 mrt '20 12:20Aangepast op 4 mrt '20 16:51

Zuid-Holland test pakketbezorging aan bushaltes

Auteur: BNR Webredactie

Je pakket niet meer thuis laten bezorgen, maar bij de bushalte? De provincie Zuid-Holland start er een proef mee. Op twee locaties in Spijkenisse en op een parkeerplaats langs de N59 op Goeree-Overflakkee worden de komende maanden pakketjes bij kluisjes bezorgd. Wordt het in de hele provincie gedaan, dan zou het zelfs duizend bestelritten per dag in de provincie van de weg kunnen halen.

Integrale aanpak

Een meer integrale aanpak voor pakjesbezorging bedenken en daardoor onnodig verkeer tegengaan, dat is de opzet. 'We liggen wat achter in Nederland in vergelijking met het buitenland', zegt Laurens Tuinhout, een van de oprichters van Izipack, het bedrijf achter de proef. In het noorden van Europa en in Polen is deze manier van pakketjes ophalen meer gangbaar, zegt Tuinhout.

Concreet is de bedoeling dat een netwerk van ophaalpunten ontstaat, zodat iedereen maximaal 500 meter moet lopen om zijn of haar pakket op te halen. 'Als we nu berekenen dat we aan 1.400 bushaltes een ophaalpunt zetten, hebben we al een dekkingsgraad van 82 procent. Daarmee kun je dus heel veel verkeer voorkomen en 80 procent van de bussen uit de wijk halen', zegt Tuinhout.

Image
(ANP Evert Elzinga)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen