
De opgevraagde data hebben betrekking op november, de periode van de aangescherpte lockdown en de laatste weken, waarin we na negen uur 's avonds thuis moeten blijven. De avondklok heeft onmiskenbaar effect op de verkeersdrukte, ziet Remco Bron van Resono. Het laat volgens hem zien dat een harde maatregel met sancties, zoals een avondklok, veel meer effect heeft dan 'dringende oproepen' om thuis te blijven.
Luister terug | Burgemeesters willen vooral duidelijkheid
Op straat in de steden is het 'slechts' de helft minder druk sinds de invoering van de avondklok. Wel valt op dat de meeste mensen al ruim voor negen uur van straat zijn. Overigens is het 's avonds vlak voor het ingaan van de avondklok korte tijd iets drukker dan voorheen. Dat is waarschijnlijk het gevolg van extra verkeer van mensen die nog voor negen uur thuis willen zijn.
Check-ins
Het openbaar vervoer had al weinig klandizie sinds het begin van de coronapandemie, en dat is alleen maar verder afgenomen. Translink, het bedrijf dat de ov-chipkaart uitgeeft, zag het aantal check-ins sinds de invoering van de avondklok kelderen van ruim 500.000 naar amper 160.000 per week in de 'avondklok-uren', na een forse stijging tussen half maart 2020 en half januari dit jaar.
Lees ook | Corné van Zeijl | Coronabelegger kijk eens naar buiten
Of het fors afgenomen verkeer ook substantieel bijdraagt aan het platslaan van het virus, zoals het kabinet hoopt, is nog lastig vast te stellen. Het is immers onduidelijk of mensen elkaar ook daadwerkelijk minder treffen. Ook onder normale omstandigheden zijn er 's avonds en 's nachts minder verplaatsingen - al is daar is nu wel een schepje bovenop gekomen.