Infrastructuur21 mei '21 08:21Aangepast op 21 mei '21 12:11

Infrastructuur in acuut gevaar

Auteur: BNR Webredactie

Veel bruggen, vaarwegen, sluizen en wegen zijn dringend aan onderhoud of vervanging toe. Maar werkzaamheden liggen stil en nieuwe infraprojecten komen niet van de grond. Techniek Nederland en Bouwend Nederland waarschuwen dat de Nederlandse infrastructuur wat betreft kwaliteit en veiligheid in acuut gevaar verkeert.

Luister terug | 'We moeten het probleem nú aanpakken'

Het lukt maar niet om snel actie te ondernemen, zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. 'Sterker nog: de stagnatie gaat zich in toenemende mate manifesteren'. Zo komen er negen projecten ter waarde van 1,4 miljard euro niet van de grond komen vanwege het stikstofprobleem. Rijkswaterstaat mag verder op dit moment geen nieuwe beheer- en onderhoudscontracten aangaan. En de gemeenten hebben geen ruimte op de begrotingen.

Luister ook | Gemeenten en provincies ruziën om woningbouw

Het gevaar ligt op de loer. Op dit moment is er volgens Terpstra al een aantal plekken waar sprake is van stremming, storing 'of wat voor calamiteit dan ook maar'. Hij noemt onder meer de Botlekbrug, de Spijkenissebrug en de Grevelingenbrug. Die zitten aan het einde van hun levensduur en vragen nu ernstig onderhoud. Het kabinet moet nu echt daadkracht tonen, middelen beschikbaar stellen en het stikstofprobleem nu eindelijk gaan oplossen. 'We worden in Nederland op dit moment compleet gegijzeld door dit stikstofverhaal. En daar zullen gewoon keuzes moeten worden gemaakt.'

Luister ook | Greenpeace dreigt Staat om stikstofwet


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen