Infrastructuur9 sep '21 13:33

Topman Boskalis over Van Nieuwenhuizen: 'volstrekt gebrek aan daadkracht'

Auteur: BNR Webredactie

De Haringvlietbrug is toe aan broodnodig onderhoud en dat zorgt voor grote vertragingen in de regio. De brug toont aan dat onderhoud van infrastructuur niet goed genoeg in kaart wordt gebracht. En dat is ook te wijten aan 'een volstrekt gebrek aan leiderschap en daadkracht' van de voormalig demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen, zegt topman van Boskalis Peter Berdowski.

Nederland,  Hoekse Waard, juni 2019, Cora van Nieuwenhuizen VVD Minister van infrastructuur en Waterstaat, bezoekt bruggen, sluizen, tunnels viaducten    hier De Haringvlietbrug deze verbindt de Hoeksche Waard via de Hellegatsdam met Goeree-Overflakkee /  brug bruggen  Foto; Peter Hilz
Nederland, Hoekse Waard, juni 2019, Cora van Nieuwenhuizen VVD Minister van infrastructuur en Waterstaat, bezoekt bruggen, sluizen, tunnels viaducten hier De Haringvlietbrug deze verbindt de Hoeksche Waard via de Hellegatsdam met Goeree-Overflakkee / brug bruggen Foto; Peter Hilz (Peter Hilz )

'De hele Haringvlietbrug-affaire heeft een beetje een asjemenou-gehalte. We vallen opeens allemaal over dat de staat van het onderhoud tegenvalt, dan volgde paniekvoetbal en uiteindelijk het besluit van de minister om de brug dan maar dicht te gooien zonder overleg of wat dan ook. Het is niet alleen te triest, maar ook te zot voor woorden. Dit zijn de dingen waar we vroeger trots op waren, maar waar je je nu eigenlijk voor schaamt.' Berdowski rekent het voormalig VVD-minister van Infrastructuur en Waterstaat Van Nieuwenhuizen zwaar aan dat er een volgens hem ondoordachte aanpak is van het onderhoud aan de Haringvlietbrug.

Luister ook | Snelheid op Haringvlietbrug naar 50 km/u tot 2023

Gebrek aan daadkracht

Volgens Berdowski zijn de problemen van het onderhoud van infrastructuur te wijten aan 'een volstrekt gebrek aan leiderschap en daadkracht' van de voormalig minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. Van Nieuwenhuizen constateerde voor haar vertrek als minister zelf dat er serieus werk moet worden gemaakt van onderhoud. 'Maar die constatering doet ze twee weken voor ze vertrekt. Maar hoe lang heeft ze er gezeten en wat heeft ze eraan gedaan? Als je weet dat onderhoud een issue wordt, dan maak je analyses. Je vraagt je natuurlijk ook af waarom monitoren en vooruitgang denken slecht ging en vervolgens nadenken met daadkracht nadenken over wat de snelle oplossingen zijn, ik kan dat niet echt waarnemen.'

Luister ook | Volt wil afkoelperiode voor vertrekkende bewindslieden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen