Infrastructuur9 dec '21 09:58Aangepast op 9 dec '21 11:33

Mogelijk minder vluchten op Schiphol door stikstofregels

Auteur: BNR Webredactie

Schiphol voldoet niet aan de regels voor overlast en de uitstoot van stikstof. De luchthaven moet daarom stevige maatregelen nemen om de benodigde natuurvergunning te krijgen, zo bevestigen bronnen aan BNR na berichtgeving van de NOS. Gebeurt dat niet, dan zal het aantal vluchten fors omlaag moeten.

(ANP / PETER BAKKER)

Om toch aan de regels te voldoen en de benodigde natuurvergunning te krijgen, kunnen diverse maatregelen worden genomen. Zo kunnen boeren in de omgeving uitgekocht worden om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Ook het terugbrengen van de maximumsnelheid op wegen in de buurt van Schiphol is een optie. Daarnaast zijn er bepaalde 'bronmaatregelen', zoals schoner vliegen en elektrisch taxiën, die de uitstoot van Schiphol kunnen verminderen.

Serieuze consequenties

'Het is mogelijk dat het vergunningsproces serieuze consequenties kan hebben voor de omvang van Schiphol', zegt Joris Melkert, luchtvaartdeskundige aan de TU Delft. Op dit moment heeft Schiphol vergunningen voor vijfhonderdduizend vluchten per jaar. Als er niets gebeurt, bestaat de kans het aantal vluchten op de luchthaven omlaag moet.

Luister ook | Remkes: groei luchtvaart alleen bij afname stikstof

'Schiphol is voor de coronacrisis heel hard gegroeid. Als dat wordt ingeperkt naar vierhonderdduizend vluchten zit je op het niveau van tien jaar geleden', legt Melkert uit. 'Daar konden we op zich prima mee leven, maar het heeft zeker effect op de groeiambities van Schiphol.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen