Meer Nieuws6 mei '12 10:47

Bouterse snapt ophef Decembermoorden niet

Auteur: Karin Backx

Desi Bouterse snapt niet waarom er zoveel ophef wordt gemaakt over de Decembermoorden. Volgens de Surinaamse president zijn er de afgelopen jaren zoveel doden te bereuren geweest.

Dat zei Bouterse zaterdagavond in Paramaribo bij een zogeheten verzoenings- en eenheidsbijeenkomst, die door enkele duizenden mensen werd bezocht. De bijeenkomst was georganiseerd door de drie politieke partijen die de regering vormen.

Tijdens de zogeheten Decembermoorden in 1982 schoten militairen onder leiding van Bouterse vijftien politieke tegenstanders dood.

Vrouwen en kinderen
"Wij hebben spijt voor alle nabestaanden, maar er zijn ook militairen en politieagenten omgekomen. Hebben die mensen dan geen vrouwen en kinderen?’’, aldus Bouterse.

Tegen Bouterse loopt momenteel een strafproces wegens de moordpartij, maar het parlement heeft Bouterse onlangs alvast amnestie verleend. Het besluit tot amnestiewet schokte veel buitenlandse politici. Nederland schortte de hulp aan de oud-kolonie op.

Nederlandse regering
Tijdens zijn speech zaterdagavond ging Bouterse vooral in op de ‘krachten’ die Suriname destabiliseren en misleidende informatie verstrekken.

Hij doelde hiermee onder andere op de Nederlandse regering en in Nederland woonachtige Surinamers. Hij riep de aanwezigen op rekening te houden met het feit dat er vijanden zijn die Suriname willen bedreigen. Aan de andere kant maakt hij zich hier niet druk om.

Rutte of Wilders
Hij is naar eigen zeggen vooral bezig met de ontwikkeling van Suriname: "De afgelopen weken heb ik onder anderen de presidenten van Mexico en Brazilië gesproken. Denken jullie dat ik me druk maak over Rutte of Wilders?’’

Bouterse (66) is president van Suriname sinds augustus 2010. Hij is van oorsprong militair. Zijn opleiding genoot hij in Nederland en het Duitse Seedorf, waar hij van 1968 tot 1975 woonde en werkte.

Junglecommando
In 1980 was hij betrokken bij een staatsgreep in Suriname, waarna in 1982 de Decembermoorden plaatsvonden en acties tegen het rebellerende junglecommando van Ronnie Brunswijk. Later werd hij beticht van drugssmokkel. In Nederland is Bouterse in 1999 bij verstek veroordeeld tot tot elf jaar celstraf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen