Meer Nieuws3 jul '12 07:24Aangepast op 3 jul '12 09:40

Hillen voelt zich in hemd gezet door kamer over tankdeal

Auteur: Arjan Meesterburrie

De Tweede Kamer had de deur al dichtgegooid voordat alle argumenten waren gewisseld. Dat zegt een teleurgestelde minister Hillen op BNR over de afgeketste tankdeal met Indonesië.

De deal had 200 miljoen euro moeten opleveren: "Het meest vervelende vindt ik dat de kamer er eigenlijk al nee tegen heeft gezegd voordat de onderhandelingen met Indonesië op gang zijn gekomen [...] Dan ben je toch wel heel erg met binnenlandse politiek bezig en heb je weinig oog op de wereld", zegt minister Hillen van Defensie bij BNR Humberto Tan.

Hij hoopt dat de mislukte tankdeal niet schadelijk is voor Nederland, maar denkt dat onze opstelling internationaal niet wordt begrepen.

VVD ook boos
De VVD zei eerder al tegen BNR dat het een 'op alle fronten een gemiste kans' is dat de verkoop van afgedankte Nederlandse tanks aan Indonesië niet doorgaat. Volgens VVD-kamerlid Han ten Broeke is het afketsen van de deal slecht voor onze economie, slecht voor de Defensiebegroting én slecht voor de dialoog over mensenrechten met Indonesië. BNR ontdekte maandagmiddag dat Indonesië 100 tanks koopt van Duitsland en dus niet ingaat op het Nederlandse aanbod om 80 overtollige tanks te kopen.

Rosenthal teleurgesteld
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken stelt dat Nederland er alles aan heeft gedaan om de deal te sluiten. Volgens hem heeft de relatie met Indonesië door het mislopen van de verkoop een kras opgelopen: "Ik zal er alles aan doen om die kras weg te werken en de relatie met Indonesië weer op koers te krijgen'', zei hij.

Politieke gevoeligheid tankdeal
In de Tweede Kamer lag het voornemen van het kabinet echter zeer gevoelig. Op initiatief van GroenLinks-Kamerlid El Fassed werd eerder al een motie aangenomen waarin het kabinet werd opgedragen geen overeenkomst te sluiten met Indonesië. Het land zou nog steeds de mensenrechten schenden.

Geen bezwaren kabinet
De regering zag geen bezwaar tegen de verkoop, onder meer omdat de mensenrechtensituatie in Indonesië sterk is verbeterd. De deal voldeed bovendien aan de wapenexportregels van de EU. Verder had de Indonesische regering toegezegd de tanks op Java te stationeren en niet in Papua, waar de situatie de Kamer vooral zorgen baarde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen