Meer Nieuws2 jan '13 17:52Aangepast op 2 jan '13 18:26

Wat maakt Haarlem de beste winkelstad?

Auteur: Melvin Captein

Haarlem werd vandaag uitgeroepen tot de meest gevarieerde winkelstad. Wat maakt de Spaarnestad tot het shop-paradijs van Nederland?

Het winkelcentrum van Haarlem heeft met 68 soorten winkels het meest gevarieerde winkelaanbod van Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2012 hadden de 15 winkelcentra met het meest gevarieerde winkelaanbod gemiddeld 63,3 winkelsoorten. Dit waren er 1,5 meer dan in 2008.

Niet alleen grote ketens
Esther Brasser, directeur City Marketing Haarlem, legt aan BNR uit dat de gemeente een aardige vinger in de pap heeft bij het succes. "In 2010 is in het coalitie-akkoord van de gemeente de ambitie uitgesproken om van Haarlem de beste winkelstad te maken. De gemeente heeft dat gefaciliteerd door in het bestemmingsplan niet alleen grote, maar ook kleinere winkelruimtes toe te staan. Dat zorgt ervoor dat niet alle grote ketens de ruimte benutten en maakt het voor kleine ondernemers mogelijk mee te doen."

Goede mix
Dat de grote winkelketens geen vrij spel hebben, hoeft volgens Brasser niet te betekenen dat Haarlem inkomsten misloopt. "Juist doordat we de mix van grote en kleine winkels zo in de gaten houden zijn we onderscheidend voor een bepaald publiek. Daar komt nog bij dat Haarlem in een koopkrachtig gebied ligt en er een goed culinair aanbod is."

Haarlem heeft veel zelfstandige, kleinere winkeliers, die de stad een eigen gezicht geven. Daarnaast gaat het natuurlijk om het decor waarin je winkelt, zegt Brasser. "Dat de Haarlemse binnenstad er uitziet als in de Gouden Eeuw zorgt voor een unieke beleving."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen