Meer Nieuws1 jan '13 06:41

Zeventien gewonden bij ongeval Raard

Auteur: Marjan van den Berg

Bij een zwaar ongeval in het Friese dorp Raard, vlakbij Dokkum, zijn zeventien gewonden gevallen. Drie zijn er ernstig aan toe.

Het is nog niet bekend hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. Een 42-jarige vrouw reed op een menigte in. Zij had geen alcohol gedronken en er was volgens de politie ook geen opzet in het spel.

Nieuwjaarsvuur
"Zo'n 40 mensen stonden op de Tange te kijken naar een nieuwjaarsvuur. Daar is de bestuurster op ingereden'', meldt een woordvoerder. De automobiliste is voor verhoor meegenomen naar het bureau. Op het plaats van het ongeluk wordt nog onderzoek verricht.

Ambulances brachten de gewonden naar ziekenhuizen in Dokkum, Leeuwarden, Drachten en Groningen, medische eenheden uit Amsterdam en Groningen assisteerden bij de hulpverlening. Twee lichtgewonden konden op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis voor controle.

Veel inwoners van Raard zijn getuige geweest van het ongeluk. Er is opvang met Slachtofferhulp geregeld in het dorpshuis.

Grote steden
In en rond de vier grote steden is de nieuwjaarsnacht relatief rustig verlopen. De Amsterdamse politie hoefde minder vaak (270 keer) uit te rukken dan vorig jaar (298). Ook zijn er minder mensen aangehouden (180) dan tijdens de vorige nieuwjaarsnacht (201). De politie beëindigde twee illegale feesten en arresteerde enkele tientallen mensen.

De ambulance moest wel net zo vaak op pad als vorig jaar: 190 keer, waarvan 40 keer voor vuurwerkslachtoffers. Eén persoon moest naar het ziekenhuis nadat een vuurwerkbom ontplofte in een woning.

Ook de politie Utrecht had het minder druk dan vorig jaar. Wel raakte iemand in Bunschoten zijn hand kwijt door het afsteken van vuurwerk en kreeg in Amersfoort een persoon een vuurpijl in het gezicht. In Baarn heeft de politie meerdere mensen aangehouden in verband met een vechtpartij waarbij ook een gewonde viel.

De politie in Den Haag sprak van een "kalme jaarwisseling'', ondanks een steekpartij waarbij twee gewonden vielen en drie personen werden aangehouden. De eerder ingevoerde gebiedsverboden wierpen hun vruchten af volgens een woordvoerder. In de regio Haaglanden is het aantal vuurwerkgewonden opgelopen tot iets boven de 100. Het zijn er relatief weinig. Volgens de politie is er dit jaar wel opvallend veel illegaal vuurwerk afgestoken.

In Rotterdam vond de politie de jaarwisseling "aanmerkelijk minder rumoerig dan vorig jaar''. Volgens de zegsman kwam dat mede door het slechte weer. Door de harde wind was het nog maar de vraag of de traditionele vuurwerkshow op de Erasmusbrug om middernacht door kon gaan. Uiteindelijk gaf de organisatie daar om kwart voor 12 groen licht voor.

De Eenheid Rotterdam heeft tijdens de jaarwisseling 116 mensen aangehouden.

Incidenten
In de vroege ochtend maakte de politie een einde aan een feest in Dordrecht. Daar was geen vergunning voor, maar er waren wel 250 mensen binnen. De feestgangers vertrokken rustig.

In het Gelderse Bruchem werden twee brandweerlieden bekogeld met vuurwerk tijdens het blussen van een vreugdevuur. Zij raakten niet gewond. Het blussen van het illegaal vuur zorgde voor protesten van feestvierders waardoor de Mobiele Eenheid werd opgeroepen, maar die hoefde uiteindelijk niet in actie te komen.

Een 18-jarige jongen uit Hedel is aangehouden omdat hij een brandweerman had geslagen. De brandweer was kort na middernacht bezig met het blussen van brandende autobanden. De medewerkers werden tijdens hun werk belaagd door een groepje jongeren. Alleen de 18-jarige kon worden opgepakt.

Een grote brand in Arnhem legde een deel van een scholencomplex in de as.

Naast het zware ongeval in Raard beleefden de drie noordelijke provincies (Friesland, Groningen en Drenthe) een gemoedelijke jaarwisseling. Wel waren er veel brandmeldingen, wat volgens een politiewoordvoerder te maken had met de harde wind. Een brand in een Hoogeveense gymzaal laaide tot twee keer toe op; hier is volgens de brandweer mogelijk opzet in het spel.

In Vlissingen heeft de brandweer dinsdagochtend 3 mensen uit een brandend huis gered. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

In de regio Flevoland waren er vooral veel inbraakmeldingen.

Gerelateerde artikelen