Meer Nieuws14 nov '12 13:27

Rijen dik voor hypotheekverstrekkers

Auteur: Fleur de Bruijn

De Hypotheker had gisteren de drukste dag van het jaar en vandaag dreigt het nog drukker te worden.

De klandizie bestaat vooral uit mensen die voor 31 december een huis willen kopen, zodat ze nog onder de oude hypotheekregels vallen. “Dat betekent dat je niet verplicht naar een annuïteit toe moet, zodat je de hele lening in 30 jaar moet aflossen tot nul”, aldus Bas Millenaar, commercieel directeur De Hypotheker.

Straffe maatregelen
Millenaar is niet gelukkig met de plannen van de regering. “Dit zijn natuurlijk behoorlijk straffe maatregelen.” Hoe straf rekent Miller voor: “Als je nu een huis van twee ton koopt en je neemt één van de meest voorkomende hypotheken: de helft aflossen, de andere helft aflossingsvrij, dan betaal je netto ongeveer 700 euro per maand voor de hele hypotheekperiode. Vanaf 1 januari betaal je 100 euro meer.”

Verschil met huurder
Op de vraag van BNR’s Annette van Soest of aflossen niet op zich een goed idee is, reageert Millenaar kritisch. “Dat kun je je afvragen: de norm is 50 procent, waarom moet een categorie ineens na 1 januari tot nul aflossen. Een huurder betaalt na zijn pensioen toch ook gewoon door.”

Rente-aftrek
Ondanks zijn kritiek, ziet Millenaar ook lichtpuntjes in de plannen van het kabinet. “Wij vinden het voornemen van de regering  om de rente-aftrek geleidelijk met een half procent per jaar af te bouwen erg goed. Dit is een eerlijke regel en duidelijke maatregel waar mensen op zitten te wachten.”

Vereniging Eigen Huis
Vanaf 1 januari 2013 geldt voor nieuwe hypothecaire leningen dat de rente aftrekbaar blijft, mits de leningen in 30 jaar en ten minste volgens een annuïtair schema volledig worden afgelost. Vereniging Eigen Huis noemde de plannen van het kabinet ‘de doodsteek’ voor de woningmarkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen