Meer Nieuws12 mrt '12 15:30

Verklaring niet belastend voor Bouterse

Auteur: Bart Tuinman

Een nieuwe verklaring van Ruben Rozendaal, die ook wordt verdacht van betrokkenheid bij de decembermoorden, belast Desi Bouterse niet volgens zijn advocaat. "Ik neem deze uitspraken met een groot aantal zakken zout".

De advocaat van Bouterse, Irwin Kanhai, zegt over de nieuwe verklaring: "Ik neem deze uitspraken met een groot aantal zakken zout. Deze getuigenis zal geen enkel rechtsgevolg hebben".

Verklaring
De getuigenis is een belastende verklaring voor Bouterse. Rozendaal zei dat Desi Bouterse op 8 december 1982 aanwezig was in Fort Zeelandia, waar vijftien vooraanstaande Surinamers werden vermoord.

Anders dan ervoor
De advocaat van de president van Suriname maakt zich niet druk over de verklaring omdat Rozendaal eerder een andere verklaring afgaf. Een jaar geleden vertelde hij iets heel anders onder ede. De getuigenis van afgelopen vrijdag gebeurde niet onder ede omdat Rozendaal als verdachte werd gehoord.

Druk
Rozendaal zei dat hij onder druk is gezet door Bouterse om geen belastende verklaring te geven. De advocaat twijfelt aan die verklaring, "iemand die onder ede jokt, kan ik niet serieus nemen", zegt Kanhai.

Rechtszaak
Met de zitting van afgelopen vrijdag is de fase van de getuigenverhoren afgesloten. Op de eerstvolgende zitting zal de aanklager een straf eisen tegen de 19 verdachten, onder wie president Bouterse. De datum van deze zitting is nog niet bekend.

Pleidooi
De advocaat van Bouterse gaat zich voorbereiden op zijn pleidooi. Hij zegt dat er nog helemaal geen bewijs is voor de beschuldiging tegen Bouterse. De beschuldiging tegen de president is het uitlokken van moord op vijftien mensen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen