Meer Nieuws26 aug '12 20:55Aangepast op 27 aug '12 07:49

Blok: Staatsschuld én belasting verlagen

Auteur: Melvin Captein

De doorrekeningen van de de verkiezingsprogramma's, die morgen worden gepresenteerd door het CPB, gaan een grote rol spelen in de verkiezingscampagne, zegt fractievoorzitter Stef Blok van de VVD.

In gesprek met BNR's Hans Verbeek liet Blok weten dat hij verwacht dat de doorrekeningen wel eens van doorslaggevend belang kunnen gaan zijn. "Het is heel belangrijk dat de kiezer kan zien of de partijen waar kunnen maken wat ze beloven. Als VVD beloven wij belastingverlaging.

We hebben al aangegeven dat de arbeidskorting voor werkende Nederlanders met 1000 euro omlaag gaat. Het CPB zal ook laten zien dat dat kan: door te snijden in het vet van de overheid, door heldere keuzes te maken is het mogelijk de staatsschuld terug te brengen en tegelijkertijd mensen meer ruimte in de portemonnee te geven."

Vaste lasten
In de politieke debatten is het vooral belangrijk dat je feitelijk waar kunt maken wat je beloofd hebt. "Bij de vorige verkiezingen moesten de PvdA en de SP terugkomen op een aantal punten na doorrekeningen van het CPB. Uit de doorrekeningen van de SP-plannen bleek toen dat zij niet in staat waren om structureel het tekort weg te werken."

Ondanks dat de VVD inzet op belastingverlaging kan Blok niet ontkennen dat de lasten voor burgers onder het afgelopen VVD-bewind omhoog zijn gegaan. "Omdat het slecht gaat met de overheidsfinanciën zijn bepaalde lasten verhoogd. Maar we hebben wel laten zien dat je ook kunt bezuinigen. We hebben gezorgd voor minder ministers en minder ministeries. Door die lijn door te zetten laten we zien dat je de staatsschuld kunt aflossen en de belastingen omlaag kunt brengen."

Banenmotor
De verhoging van de btw, zoals besproken in het Lenteakkoord, blijft Blok aanhangen. "Wij zetten duidelijk in op de verlaging van de belasting op arbeid. Ook omdat we de banenmotor aan willen zetten."

Illusie van hardheid
Die  doorrekeningen kun je het best met een korreltje zout nemen, meent Henk Jan van Alphen van Futureconsult. "Het is maar helemaal de vraag of het ook zo gaat gebeuren als het CPB verwacht. Het is een manier om de illusie van hardheid te wekken. Dat heeft ook als effect dat je je begroting zo kunt maken dat de CPB er wel zijn goedkeuring aan zal geven."

De vraag hoe het met het milieu is gesteld, wat er met de zorg moet gebeuren en hoe het langetermijneffect eruit ziet, wordt niet beantwoord, constateert Van Alphen. "Iedereen heeft er wel een soort belang bij om te laten zien wat er daadwerkelijk gaat gebeuren als hij aan de macht komt."

"Het zou veel interessanter zijn om aan partijen te vragen wat hun plannen zijn als er nog een tweede economische dip komt. Bij eigenlijk alles wat nu berekend wordt gaat men ervan uit dat de omstandigheden nauwelijks veranderen." Wat dat betreft pakte Diederik Samsom het zondag in het premiersdebat het best aan , door een meer globaal beeld te schetsen.

Gerelateerde artikelen