"We hebben Duitsland gekozen omdat we dan zekerheden hebben over de leveringstijd en aantallen die in onze behoeften kunnen voorzien", zegt de Indonesische vice-minister van defensie Sjafrie Sjamsoeddin. Correspondent Edwin Mooibroek: "Dat is natuurlijk een verwijzing naar Nederland. De meerderheid van de Tweede Kamer blijft tegen de deal. Minister Rosenthal heeft het debat vorige week nog geschorst om meer tijd te winnen, maar dat is nu dus niet meer nodig."
Nederland loopt 200 miljoen mis
Nederland wilde 80 tanks aan Indonesië verkopen voor zo'n 200 miljoen euro. En dat was in tijden van bezuinigingen een meer dan welkom bedrag. In de Tweede Kamer ontstond veel weerstand tegen de levering, omdat kamerleden zich zorgen maken over de mensenrechten in Indonesië en bang waren dat het land de tanks in zou zetten tegen de eigen bevolking.
Maar door dat getreuzel loopt Nederland de order nu sowieso mis, zegt correspondent Edwin Mooibroek: "Indonesië heeft steeds gezegd: 'Als Nederland wil leveren dan kopen we ze, maar we gaan er niet om smeken'. Dat gaan ze dus ook zeker niet doen en daarom gaan ze dus naar Duitsland."
Opbrengst bestemd voor verkenningsvliegtuigen
De 200 miljoen euro die Nederland had gehoopt te verdienen was al wél opgenomen in de Defensie-begroting. Volgens Defensie-specialist Cees Homan wil Hillen die 200 miljoen euro gebruiken voor de aankoop van vier onbemande verkenningsvliegtuigen: "En die zijn ook hard nodig, want op dat gebied loopt Nederland echt achter bij andere landen", zegt Homan tegen BNR.
Toch is Homan niet bang dat Nederland nu blijft zitten met de Leopardtanks: "Het zijn zeer geavanceerde tanks, zeer modern moet ik zeggen. En 200 miljoen euro voor zoveel tanks met reserveonderdelen en ook opleiding van de tankbemanning, dat is een hele redelijke prijs."
Indonesische haast
De Jakarta Post schrijft dat Indonesië 280 miljoen dollar betaalt aan Duitsland voor honderd Leopard 2A6 gevechtstanken: "De eerste 15 tanks worden in oktober al geleverd. Indonesië heeft dus duidelijk haast. In 2014 binnen zijn.", zegt correspondent Edwin Mooibroek.
Gevolgen voor relatie met Indonesië
Defensie-specialist Cees Homan van onderzoeksinstituut Clingendael denkt dat dit niet goed is voor de relatie tussen Nederland en Indonesië: "Het hameren op het niet naleven van de mensenrechten, hoe terecht ook misschien, wordt ons door Indonesië natuurlijk niet in dank afgenomen."
Reactie defensie
Het ministerie van Defensie betreurt het zeer dat Indonesië gekozen heeft voor de aanschaf van Duitse tanks in plaats van Nederlandse. Dat meldde een woordvoerder maandag. Nederland loopt volgens de zegsman niet alleen een fors bedrag mis, maar ook de kans om de relatie met Indonesië te versterken.
Het ministerie is nog niet officieel op de hoogte gesteld van het Indonesische besluit. De Nederlandse regering wilde graag 80 overtollige Leopard-tanks verkopen aan Indonesië. Een meerderheid in de Tweede Kamer was daartegen.