Meer Nieuws16 mei '12 22:27

Engeland en Spanje vechten om rots

Auteur: Pieter van den Akker

Het EK mag dan nog niet begonnen zijn, Engeland en Spanje zorgen nu al voor een Europees akkefietje. Onderwerp van de ruzie is de rots van Gibraltar.

De Engelse enclave Gibraltar op het zuidelijke puntje van Spanje zorgt al lange tijd voor wrevel tussen de landen. Het rotsige gebied was in 1713 aan Engeland toegewezen bij de Vrede van Utrecht, maar Spanje vindt dat Gibraltar aan haar toebehoort.

Jubileumlunch afgezegd
De zaak houdt op dit moment ook de koningshuizen bezig. De Spaanse koningin Sofia heeft afgezegd voor de jubileumlunch van de Britse vorstin Elizabeth II vrijdag in Londen, omdat de Britse prins Edward half juni een bezoek wil brengen aan Gibraltar. "De regering vindt het niet passend dat koningin Sofia onder deze omstandigheden deelneemt aan het jubileum van koningin Elizabeth'', aldus een woordvoerder van het Spaanse koningshuis woensdag.

Strategisch belang
Een bezoek van Edwards zus Anne zorgde in 2009 eveneens voor spanning. Gibraltar, voorzien van Britse pubs en rode telefooncellen, ligt strategisch voor scheepstoegang tot de Middellandse Zee.

Gerelateerde artikelen