Meer Nieuws13 feb '12 11:17Aangepast op 13 feb '12 15:23

Verdachte bommelding aangehouden [update]

Auteur: Pieter van den Akker

Een arrestatieteam heeft de verdachte van de bommelding op Schiphol aangehouden. De man had zich verschanst in de toiletten bij het Panoramaterras. Rond 13.10 uur werd hij overmeesterd.

De  Koninklijke Marechaussee kan nog niet zeggen of hij daadwerkelijk een bom bij zich had. De marechaussee had in verband met de bommelding voor de veiligheid een deel van de terminal laten ontruimen. Het zou zijn gegaan om vertrekhal 1 en de gates 1 tot en met 8.

Een woordvoerder van de Marechaussee sprak tegen BNR over een strafrechtelijk onderzoek dat gestart wordt naar de motieven van de man.

Afrekenen
De man zou volgens verschillende aanwezigen een discussie hebben gehad over het afrekenen van een product bij een van de winkeltjes in de hal, en toen het toilet opgevlucht zijn. Daarop zou hij geroepen hebben dat hij een bom bij zich had.

Vertraging
Rond één uur bevestigde Schiphol het nieuws op haar website. Volgens het vliegveld kan de ontruiming leiden tot vertragingen of annuleringen. Geadviseerd wordt om de vluchtinformatie in de gaten te houden op de website van Schiphol, de website van de luchtvaartmaatschappij of teletekst.

Een arrestatieteam ging rond twaalf uur het afgezette gebied binnen. Uit een tweet van de landmacht bleek al eerder dat de Explosieven Opruimingsdienst naar Schiphol ging, net als een traumahelikopter.

Arrestatieteam
Ward Koopmans, die op Schiphol was, zei maandag op BNR: "Ik zat met een groep in de vergaderruimte op Schiphol en we zijn daar geëvacueerd. Het is niet helemaal duidelijk. Ze hebben ons gezegd dat er een bommelding is in de omgeving waar wij zaten te vergaderen, dat is vlakbij het Panaroma-terras."

Bewapende mannen
Verslaggever Harmen van der Veen deed direct verslag vanaf Schiphol. Het duurde lang voordat er een officiële mededeling kwam, en Van der Veen sprak daarom met verschillende mensen die waren geëvacueerd. Eén van hen was schaatser Mark Tuitert, die op weg was naar Callalbo.

Van der Veen schetste een relatief rustige situatie. Wat hem met name opviel, was de vreemde stilte en rust die er heerste; onnatuurlijk voor een plek die normaal gesproken zeer rumoerig is.

Volgens medewerkers van winkels op Schiphol zou het gaan om één van de grotere ontruimingen die men in de laatste jaren meemaakte op de luchthaven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen