Meer Nieuws30 aug '12 19:43

Nederlandse animatiefilm in de lift

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het budget voor Nederlandse animatiefilms is de afgelopen jaren vertienvoudigd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Nederlands Fonds voor de Film.

In vier jaar tijd vertienvoudigde de hoeveelheid geld - zogenoemde realiseringstoekenningen - die vanuit het filmfonds in vooral korte animatiefilms werd geïnvesteerd. "Met andere woorden, de Nederlandse animatiefilm zit in de lift", zegt een woordvoerder van het Filmfonds.

In 2007 werd er 108.000 euro gestoken in drie animatiefilms. In 2010 werd er vanuit het fonds ruim een miljoen euro uitgegeven aan 14 animatiefilms van Nederlandse bodem. In 2011 werd hetzelfde bedrag geïnvesteerd in 18 projecten.

Bovendien wordt er steeds meer geld uitgetrokken voor lange animatiefilms van Nederlandse bodem. Vanaf komende winter zullen ook dat soort films, zoals bijvoorbeeld Nijntje de film, steeds vaker te zien zijn.

Onderzoek naar potentie
De verklaring voor de enorme stijging zit hem in een onderzoek "In 2008 is er onderzoek gedaan naar de potentie van de Nederlandse animatiesector. Die bleek groot te zijn, zo worden de films vaak geselecteerd op internationale festivals en won ‘Father and Daughter’ nog een Oscar in 2001", aldus de zegsman van het Filmfonds.

Mede daardoor werd het budget flink opgeschroefd.

Gerelateerde artikelen