Meer Nieuws29 dec '12 11:43Aangepast op 29 dec '12 14:12

Verkrachte vrouw India overleden, centrum New Delhi afgesloten

Auteur: Fleur de Bruijn

De 23-jarige vrouw die vorige week slachtoffer werd van een groepsverkrachting in India is vrijdag overleden. De daders worden beschuldigd van moord.

Het slachtoffer van de groepsverkrachting had ernstig hersenletsel opgelopen en infecties in haar longen en buik. Woensdag werd ze van India naar Singapore overgebracht naar een kliniek die gespecialiseerd is in orgaantransplantaties. Uiteindelijk is ernstig orgaanfalen haar fataal geworden, aldus het ziekenhuis.

De zes verdachten die waren opgepakt, worden beschuldigd van moord. Dat heeft de politie laten weten. De aanklacht tegen de zes werd zaterdag bekendgemaakt, nadat de studente vrijdag in Singapore aan haar verwondingen was bezweken.

Zwaardere straffen
De studente werd vorige week in een bus verkracht en mishandeld door een groep dronken mannen en raakte daardoor zwaargewond. Het incident veroorzaakte een volkswoede en rellen in New Delhi. De politie arresteerde zes mannen, onder wie de chauffeur van de bus.

De gewelddadige verkrachting leidde in India tot veel commotie. Bij rellen in New Delhi raakten zeker 100 mensen, onder wie 60 agenten, gewond. Veel mensen eisen de doodstraf voor de daders.

Premier Manmohan Singh liet zaterdag weten diep bedroefd te zijn door de dood van de vrouw. Hij riep de bevolking op rustig te blijven. “Het zal een goed eerbetoon aan haar zijn als we in staat zijn de emoties en energie te gebruiken op een constructieve manier.''

Centrum New Delhi afgesloten
Uit angst voor grote protesten heeft de politie een groot deel van het centrum van de Indiase hoofdstad New Delhi afgesloten. Zij heeft daar samenscholingen van meer dan vijf mensen verboden. Een aantal metrostations in het centrum is dicht en de politie heeft de bevolking opgeroepen om niet naar het centrum van de hoofdstad te reizen. Dat heeft de BBC zaterdag gemeld.

Volgens de BBC verzamelden zich zaterdagochtend een paar honderd mensen bij het Jantar Mantar-observatorium. Dat ligt in een gebied waar de autoriteiten demonstraties hebben toegestaan.

Trouw met je verkrachter
Donderdag werd bekend dat een 17-jarig slachtoffer van een groepsverkrachting in India zelfmoord heeft gepleegd. Politiemensen hadden het meisje onder druk gezet om de zaak te laten vallen en een van haar verkrachters te trouwen.

Tijdens de nieuwsupdate op BNR op zaterdag om 12:00 praat Harmke Pijpers door over deze zaak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen