Meer Nieuws9 dec '11 13:22

Walvisvaarders willen veilig jagen

Auteur: Edme Koorstra

Japanse walvisjagers slepen Sea Shepherd voor de rechter. De natuurorganisatie brengt de veiligheid op zee in gevaar, zeggen ze.

Het Japanse Instituut voor Walvisonderzoek stelt in een verklaring dat Sea Shepherd strafbaar is door het opzettelijk hinderen van de jagers.

Aanvaring
Sea Shepherd probeert onder meer in de weg van de Japanse walvisvaarders te varen. Dat leidde vorig jaar tot een aanvaring, waardoor een schip van Sea Shepherd zonk.

Ook gooien de activisten stinkbommen met rottende boter naar de walvisjagers. Zulke acties zijn "gevaarlijk, levensbedreigend en in strijd met de wet'', aldus Japan.

Jachtseizoen
De aankondiging van de rechtszaak komt aan het begin van het nieuwe walvisjachtseizoen. De Japanse vloot is dinsdag vertrokken richting de Zuidpool. Japan wil de komende maanden 900 dwergvinvissen en gewone vinvissen vangen.

Eenvijfde
Het vorige jachtseizoen werd in februari gestaakt. Japan had toen slechts een vijfde van de gehoopte vangst binnengehaald. Volgens Tokio kwam dat door de acties van Sea Shepherd.

Gerelateerde artikelen