Meer Nieuws30 dec '12 12:44Aangepast op 30 dec '12 16:55

Van der Laan: dit was wild west

Auteur: Pieter van den Akker

De dodelijke schietpartij van zaterdagavond in Amsterdam verdient de kwalificatie 'wild west'. Dat vindt burgemeester Eberhard van der Laan.

Door de schietpartij in de Staatsliedenbuurt zijn twee mannen omgekomen. Het waren twee Amsterdammers van 21 en 28 jaar oud, zo liet de politie zondag weten.

'Bekenden' van de politie
Om wie het precies gaat wil de woordvoerder van de politie niet zeggen, maar het duo 'komt voor in de systemen van de politie'. Hoe zij eerder in contact zijn gekomen met de politie, wordt niet meegedeeld. Ook is de identiteit van de slachtoffers nog niet bevestigd door de familie, maar de politie gaat ervan uit de juiste personen voor zich te hebben.

Volgens Van der Laan is er op 'vreselijke schaal' geschoten. Ook zijn twee motoragenten 'van heel dichtbij' beschoten, maar zijn ze er 'gelukkig goed van af gekomen', zo zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof.

Historisch laag
Ondanks de schietpartij van zaterdagavond stelt de burgemeester dat het goed gaat met de veiligheid in Amsterdam. Het aantal gevallen van moord en doodslag is volgens hem historisch laag. Ook het aantal gewapende overvallen is flink afgenomen.

In 2009 waren dat er nog 560, in een jaar later 450, in vorig jaar 335 en in 2012 is het aantal verder teruggelopen tot 230, aldus Van der Laan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen