Meer Nieuws3 aug '12 16:37

Wit-Rusland zet Zweedse ambassadeur het land uit

Auteur: Arjan Meesterburrie

De ambassadeur van Zweden is Wit-Rusland uitgezet vanwege zijn steun aan de democratische beweging. Volgens Zweden is die beschuldiging ongegrond.

"Ze hebben beschuldigingen geuit tegen de ambassadeur. Die zijn ongegrond. Het komt erop neer dat Zweden zich inlaat met democratie en mensenrechten in Wit-Rusland'', zegt de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt. 

Diplomatieke rel
Zweden betaalt met gelijke munt terug, want Bildt voegde eraan toe dat hij direct twee Wit-Russische diplomaten verzocht heeft het land te verlaten en ook dat de nieuwe Wit-Russische ambassadeur niet welkom is.

Teddyberen
Vorige maand werden uit een vliegtuigje boven Wit-Rusland honderden teddyberen gegooid. Ze droegen tekstbordjes waarop werd gepleit voor vrijheid van meningsuiting en mensenrechten. Achter deze stunt zat een Zweeds reclamebureau. Op zijn website zei het bureau dat het een campagne was voor de oppositiewebsite Charter97.

Loekasjenko
Sinds zijn omstreden verkiezing in december 2010 krijgt president Aleksandr Loekasjenko kritiek voor het onderdrukken van vertegenwoordigers van de oppositie. De Europese Unie uit herhaaldelijk kritiek op de schending van mensenrechten in de voormalige Sovjetstaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen