Meer Nieuws18 sep '12 20:45

Eerste deel Scheringa-boedel goed voor ruim 2 miljoen

Auteur: Thijs Baas

Het eerste deel van de Scheringa-collectie was vandaag op de veiling van Christie's goed voor een opbrengst van 2,3 miljoen euro.

Dat meldde directeur Jop Ubbens van het Amsterdamse veilinghuis Christie's. Vooraf werd uitgegaan van een opbrengst van 1,5 tot 2 miljoen euro. Alles werd verkocht, wist Ubbens tevens te melden.

Realistische kunst
Ongeveer 160 werken van naoorlogse internationale realistische kunstenaars uit de collectie van Dirk Scheringa gingen onder de hamer. De voormalige DSB-bankier had een grote verzameling realistische kunst verzameld voor zijn museum in Spanbroek. Na het faillissement van zijn bank legden schuldeisers beslag op de verzameling.

Op de veiling werden de werken van 53 kunstenaars geveild. Een van de topstukken was Man on a Bench, een beeld van de Amerikaanse kunstenaar Duane Hanson. Het bracht 260.000 euro op, met een taxatiewaarde van 140.000 tot 180.000 euro.

Vooroorlogs
Christies veilt op 27 november de vooroorlogse kunst uit de Scheringa-collectie. De topstukken zullen in het najaar en voorjaar worden geveild in Londen, New York en Hongkong. De opbrengst vloeit meteen door naar de curatoren en de Deutsche Bank.

Zakenman Hans Melchers kocht het Nederlandse deel van de Scheringa-collectie, dat hij wil tentoonstellen in een Achterhoeks museum.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen