Meer Nieuws5 dec '12 21:25Aangepast op 6 dec '12 14:56

24 mensen aan boord zinkend vrachtschip op de Noordzee

Auteur: Fleur de Bruijn

Met een vliegtuig en twee helikopters wordt donderdagochtend op de Noordzee verder gezocht naar vermiste opvarenden van het gezonken autovrachtschip Baltic Ace.

Image

Vanuit Scheveningen en Hoek van Holland zijn reddingsboten van de KNRM onderweg. De zoektocht, met onder meer vliegtuigen en helikopters, werd in de nacht van woensdag op donderdag gestaakt, mede door het slechte weer en de ruwe zee.

Inmiddels zijn er vijf doden geborgen. Zes opvarenden van de Baltic Ace worden nog vermist.

Oorzaak onbekend
Peter Westenberg van de Nederlandse Kustwacht: "De oorzaken zijn nog niet bekend. Het zal het scheepvaartverkeer niet bemoeilijken. Er komt scheepvaartbegeleiding rond het wrak, die schepen waarschuwt. In dit geval is het schip vrij snel gezonken, dus het is een vrij uitzonderlijke situatie."

Minimale overlevingskans
Diverse schepen en helikopters zijn de afgelopen nacht urenlang op zoek geweest naar de vermisten. De Kustwacht houdt rekening met de mogelijkheid dat er lichamen in het scheepswrak aanwezig zijn.

Aanvaring
Woensdagavond rond 19.15 uur botste het autovrachtschip de Baltic Ace door nog onbekende oorzaak met het containerschip Corvus J. Dat gebeurde op ongeveer 75 kilometer uit de kust ter hoogte van Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland).

De Baltic Ace vaart onder de vlag van de Bahama's en het containerschip Corvus J onder de vlag van Cyprus. De Corvus J heeft nauwelijks schade. Over de bemanning zei de Griekse eigenaar van Baltic Ace, Kakoulidis, eerder vanavond tegen BNR dat het volgens hem om mensen van veel verschillende nationaliteiten gaat. Volgens Kakoulidis is het schip volgeladen met auto's.

Reddingsactie
Na het ongeluk werd er direct een grote reddingsactie op touw gezet, waarbij onder meer schepen van de Koninklijke Marine zijn ingezet en ook boten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en meerdere helikopters.

Het ongeluk gebeurde ongeveer 15 kilometer ten zuiden van het begin van de Eurogeul. Dat is de vaarroute die de allergrootste schepen gebruiken om Rotterdam te bereiken. Kleinere schepen varen dichter langs de kust. Er is voldoende ruimte om de plek van de aanvaring te omzeilen.

Kotka en Antwerpen
De gezonken Baltic Ace was woensdag vertrokken uit het Belgische Zeebrugge. De bestemming was Kotka in Finland. Het schip is 148 meter lang en weegt 7787 ton en is in 2007 opgeleverd. De eigenaar is de Griekse rederij Baltic Highway. De Corvus J was onderweg van Schotland naar Antwerpen.

Vaarroutes aangepast
Het Nederlandse deel van de Noordzee is een van de drukstbevaren zeeën ter wereld. Maandag werd bekend dat de scheepvaartroutes op het Nederlandse gedeelte van de Noordzee per 1 augustus 2013 worden aangepast. De IMO (International Maritime Organization) heeft vorige week het plan voor aanpassing van deze routes goedgekeurd. Rijkswaterstaat had dit plan samen met belanghebbenden opgesteld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen