Meer Nieuws2 sep '12 15:44Aangepast op 2 sep '12 16:08

Tutu: Blair en Bush vervolgen voor misdaden Irak

Auteur: Fleur de Bruijn

Als het aan aartsbisschop Desmond Tutu ligt, worden George W. Bush en Tony Blair vervolgd voor hun rol in de invasie in Irak in 2003.

Dat schrijft de Britse Krant The Observer. Tutu wil dat de Britse oud-premier Tony Blair en de Amerikaanse oud-president George W. Bush voor het Internationaal Strafhof in Den Haag verschijnen omdat ze hebben gelogen over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak. Dit werd door beide wereldleiders aangevoerd als reden om Irak binnen te moeten vallen. De daaropvolgende oorlog heeft volgens Tutu de wereld meer gedestabiliseerd en verdeeld dan 'elk ander conflict uit geschiedenis'.

Burgeroorlog in Syrië
In hetzelfde artikel suggereert Tutu dat de controversiële Amerikaanse en Britse actie om Saddam Hoessein te verdrijven in 2003 de achtergrond creëerde voor de burgeroorlog in Syrië en zelfs van het bredere conflict in het Midden-Oosten waarbij Iran een grote rol speelt.

"De toenmalige leiders van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben ons verder uit elkaar gedreven. Ze hebben ons gedreven tot de rand van de afgrond waar we nu staan. Met het spook van Syrië en Iran voor ons."

Verschil vervolging
The Observer noemt de oproep van Tutu om Blair en Bush voor het gerecht in Den Haag te laten verschijnen opvallend. Volgens de Britse krant zegt Tutu dat er een einde moet komen aan de verschillende normen die worden gesteld aan de vervolging van Afrikaanse en van westerse leiders. Volgens de aartsbisschop is het dodenaantal in Irak significant genoeg om Blair en Bush te laten vervolgen door het ICC.

Het internationaal Strafhof is een permanent hof voor de vervolging van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Tutu was voorvechter van de Zuid-Afrikaanse Anti-Apartheidsbeweging. Voor zijn rol ontving hij in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen