Meer Nieuws10 jun '12 19:16

Libië: twee medewerkers Strafhof opgepakt

Auteur: Fleur de Bruijn

Libië heeft niet vier, maar twee medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag opgepakt.

Image

Dat heeft de vertegenwoordiger van Libië bij het tribunaal zondag gezegd. Volgens Ahmed Jehani blijven de andere twee vrijwillig in het Noord-Afrikaanse land. Het Strafhof houdt vol dat Libië vier van zijn medewerkers ‘illegaal gevangen houdt'.

Vier ICC-juristen bezochten donderdag Saif al-Islam Kaddafi, een zoon van ex-dictator Muammar Kaddafi. Hij zit vast in Libië. Het ICC wil hem vervolgen voor misdaden tegen de menselijkheid bij de vergeefse poging de volksopstand vorig jaar neer te slaan.

Camerapen
Jehani zegt dat de Australische advocate Melinda Taylor probeerde te spioneren. Ze zou een brief voor Saif al-Islam en een camerapen bij zich hebben gehad. Haar tolk Helen Assaf uit Libanon zou medeplichtig zijn.

Het ICC heeft Taylor als advocate toegewezen aan Saif al-Islam, zolang hij zelf nog geen advocaat in de arm heeft genomen.

Geen rechtsstaat
Saif al-Islam wordt vastgehouden door een militie in de stad Zintan. Volgens de groepering moest hij de brief van Taylor ondertekenen. In de brief zou Saif al-Islam verklaren dat Libië geen rechtsstaat is en dat hij daarom door het ICC in Den Haag wil worden berecht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen