Meer Nieuws19 nov '12 12:29

Inspectie SZW: hardere aanpak, hogere boetes

Auteur: Mijke Hurkx

Overtreders zijn bij deze gewaarschuwd: De Inspectie SZW (ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) geeft in 2013 harder tegengas.

Of het nou gaat om uitkeringsfraude, uitbuiting of opslagtanks met gevaarlijke chemicaliën. De boetes gaan flink omhoog en bedrijven van hardnekkige overtreders kunnen eerder dan voorheen voor een periode van maximaal 3 maanden worden stilgelegd.

Dat is maandag de boodschap van Jan van den Bos, inspecteur-generaal bij de inspectie SZW. De SZW kwam begin dit jaar voort uit een fusie van de Arbeidsinspectie, SIOD en de Inspectie Werk en Inkomen.

Van 8000 naar 12.000 euro
Komend jaar krijgt de inspectie volgens hem meer mogelijkheden voor een vernieuwde aanpak. Zo gaat de boete voor de werkgever bij illegale arbeid omhoog van 8000 euro naar 12.000 euro per werknemer. Ter vergelijking: 7 jaar geleden was de boete op hetzelfde vergrijp 900 euro.

Fraude uitbannen
De inspectie richt zich vooral op sectoren als de bouw, land- en tuinbouw, horeca en schoonmaak. Volgens Van den Bos is daar hevige concurrentie en valt er veel financieel voordeel te halen door de wet te overtreden. Als het aan Van den Bos ligt, nemen werkgevers meer verantwoordelijkheid om fraude en misstanden uit te bannen.

"Waarom zou je als grootwinkelbedrijf champignons afnemen van een bedrijf waar sprake is van uitbuiting en het niet-afdragen van belastingen? Notoire overtreders en misstanden leiden tot onnodige risico’s, ondermijnen de solidariteit in de sociale zekerheid en leiden in veel gevallen tot slechtere werkomstandigheden en oneerlijke concurrentie'', zegt Jan van den Bos.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen