Meer Nieuws19 jun '12 12:13

Vestia sluit deal met banken over miljardenschuld

Auteur: Arjan Meesterburrie

Woningstichting Vestia heeft een akkoord gesloten met de banken over het afbouwen van zijn schulden. Vestia krijgt een lening van 600 miljoen euro.

Vestia meldt dat ze met een consortium van banken overeenstemming heeft bereikt over de afbouw van de derivaten portefeuille. De woningstichting denkt daarmee uit de financiële problemen te kunnen komen.

Derivaten
Vestia bouwde een miljardenschuld op door de aanschaf van derivaten. Dat zijn risicovolle beleggingsproducten die de woningstichting zouden moeten beschermen tegen toekomstige rentestijgingen. Maar omdat de rente daalde in plaats van steeg, kwam de woningstichting in financiële problemen. In totaal heeft Vestia nu een schuld van 2,6 miljard euro.

“De deal betekent niet het einde van de Vestia-problemen, maar je kunt wel zeggen dat de bloeding is gestopt. Vestia is heel afhankelijk geweest van de rente op de derivaten en met het fluctueren van de rente heeft Vestia nu niks meer te maken”, vertelt Hans Verbraeken, van het Financieele Dagblad.

Wekenlange onderhandelingen
Na een paar weken onderhandelen zijn de partijen het nu eens geworden over hoe Vestia de schuld moet terugbetalen. Het krijgt een lening van 600 miljoen euro van de banken. Die moet in tien jaar worden terugbetaald. Zelf zal de woningstichting 100 miljoen euro inbrengen. Het doet daarbij een beroep op het Centraal Fonds Volkshuisvesting, de toezichthouder in de sector. Vestia had eerder al een onderpand van 1,3 miljard euro gestort bij de banken.

Bij de deal zijn onder meer ABN Amro, Rabobank, Deutsche Bank, Nomura, Barclays en Citibank betrokken. De verhoudingen tussen de onderhandelende partijen rond Vestia werden extra gespannen toen de overheid op 21 mei ineens het hypotheekrecht vestigde op al het Vestia-vastgoed. Banken hebben daardoor geen zekerheden meer ten opzichte van hun vorderingen en voelden zich opgelicht.

Financieel topman nog verdachte
In de Vestia-affaire werd in april financieel topman Marcel de V. opgepakt. Hij was verantwoordelijk voor de derivatenportefeuille van de woningstichting en wordt verdacht van fraude. De V. is vorige week weer vrijgelaten, maar hij blijft verdacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen