Meer Nieuws12 sep '12 14:08

Scheringa-veiling: kunst is niet schuldig

Auteur: Thijs Baas

Kunstverzamelaars uit 23 landen hebben al belangstelling getoond voor het eerste deel van de Scheringa-collectie, dat 18 september onder de hamer gaat bij Christie's in Amsterdam.

Christie's veilt volgende week 158 werken van naoorlogse, internationale realistische kunstenaars die in het bezit waren van Dirk Scheringa. Voor zijn museum in Spanbroek had hij een grote verzameling realistische kunst aangelegd. Na het faillissement van zijn DSB Bank legden schuldeisers beslag op de collectie.

Failliete boedel
Dat kunstwerken afkomstig zijn uit de boedel van een failliete bank, vindt Homan uiteindelijk geen bezwaar. "Dat is altijd daarmee gemoeid. Aan de andere kant: de kunst is niet schuldig, dus die moet zorgen dat die juist weer een goede plek krijgt met een nieuwe eigenaar die er met liefde van kan genieten", zegt senior artdirector Jetske Homan van Christie's.

De veiling moet 14 miljoen euro opbrengen, al is dat bij lange na niet genoeg om alle schuldeisers van DSB te betalen. "Het eerste wat je bij binnenkomst tegenkomt zijn vijf verschillende schilderijen. Het zijn hele grote portretten die heel direct op de huid zijn geschilderd. Elk haartje is loepzuiver geschilderd."

Gerelateerde artikelen