Meer Nieuws13 jan '12 11:22

Nederlands bedrijf in biometrische markt

Auteur: Anne-Greet Haars

Een Nederlands bedrijf maakt grote kans om de technologie te leveren voor de Amerikaanse grensbewaking. Met een innovatief systeem hoopt Peter Went, directeur en oprichter van het softwarebedrijf WCC, net zo belangrijk te worden als de CIA en FBI voor de veiligheid van de VS.

Software
Softwarebedrijf WCC ontwikkelt en verkoopt software. Vanaf 1996 vergelijkt het bedrijf vraag en aanbod, bijvoorbeeld in de arbeidsmarkt. Als mensen een bepaalde functie zoeken, dan vergelijkt de software de wensen met de beschikbare vacatures. Op die manier wordt er een match gemaakt. Landen waar de werkloosheid toeneemt, zoals bijvoorbeeld Spanje, zijn interessante markten voor WCC. Op de vraag van Paul van Liempt of WCC ook in Griekenland zal starten, antwoordt Peter Went "dat je niet moet schieten op alles wat beweegt".

Biometrie
In 2003 werd WCC "op de schouders getikt door Accenture", vertelt Peter Went vrijdag aan Paul van Liempt. "Accenture vroeg zich af of de technologie van WCC niet ook geschikt zou zijn voor biometrie". Al snel ontdekte het bedrijf dat biometrie geen exacte wetenschap is, maar juist een benadering. De software van WCC bleek inderdaad zeer toepasbaar te zijn in deze markt.

Ondernemerschap
Vanaf dat moment is het bedrijf actief geworden in de biometrische markt en dat door een tip van Accenture. "Dat is ondernemerschap; openstaan voor nieuwe ideeën. Als je er voor open staat, dan zullen mensen je sneller dit soort tips geven". Het heeft miljoenen gekost om de taal van de markt en de spelers te leren kennen. Dit heeft WCC niet via investeerders gedaan. "Het bedrijf is een private onderneming, zonder extern kapitaal", aldus de directeur.

Structuur
Het bedrijf maakt nu grote kans de technologie te leveren voor de hele Amerikaanse grensbewaking. "Bush wilde na 11 september snel de grenzen dicht gooien. Omdat dit snel moest gebeuren is er nooit een goede structuur neergezet. WCC zal de technologie achter het mechanisme veranderen, maar het loketje bij de grens zal blijven", vertelt Went.

Ontwikkelingen
De biometrie markt is vol in ontwikkeling. Zo wordt er bijvoorbeeld in Bangladesh gestemd via het scannen van een vingerafdruk. Ook WCC ontwikkelt zich in deze markt. Het bedrijf probeert bijvoorbeeld in India mensen een ID te geven.

De ontwikkelingen in de datatechnologie gaan snel en zal ons dagelijks leven gaan veranderen. De verwachting is dat we op korte termijn bijvoorbeeld gaan betalen met onze telefoon. Daarmee wordt ons mobieltje een "digitale representant". Maar Peter Went benadrukt dat "het wel lastig is, omdat mensen hun telefoon kunnen kwijt raken of de batterij raakt op". "Het is veel handiger om je iris hiervoor te gebruiken voor betalen, want deze heb je altijd bij je", aldus Went.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen