
"Als een hacker kwaad wil, kan hij uit baldadigheid de database wissen. Ook kan hij de gegevens opslaan op zijn eigen computer en op internet zetten", legt Jacobs uit. Een hacker ook mensen chanteren. "Als iemand een psychische stoornis heeft of bijvoorbeeld een geslachtsziekte heeft gehad, dan wil diegene niet dat dat bekend wordt", aldus Jacobs.
Ook kan digitaal worden ingebroken in opdracht van bijvoorbeeld een commercieel recherchebureau. "Die kunnen met deze gegevens goed zien wat er wel en niet in de haak is met een persoon."
Identiteitsfraude
Maar ook identiteitsfraude behoort tot de mogelijkheden. "Er staan allerlei persoonlijk gegevens in zo’n database. Tot burgerservicenummers aan toe", zei Jacobs. Het is ook mogelijk om geloofswaardigere phishing mails te maken.
"Je weet niet precies wie hier kwaad mee wil. Er hoeft maar één grappenmaker te zijn die iets besluit te ondernemen", aldus de hoogleraar. "Het is schandalig dat deze hack bij Humannet mogelijk was. Het belangrijkste aan dit verhaal is dat digitale beveiliging de hoogste prioriteit moet krijgen. Een bedrijf dat zijn beveiliging niet op orde heeft, kan daardoor gevaar lopen en zelfs failliet gaan."