'Alle schuld bij Scheringa kort door de bocht'
De val van DSB-bank is vooral te wijten aan Dirk Scheringa zelf. Dat blijkt uit onderzoek van de curatoren. Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen vindt deze stelling te kort door de bocht
De curatoren schreven de schuld van de faillietgang hoofdzakelijk toe aan Scheringa.Die drukte volgens hen teveel zijn zin door bij een bestuur dat te weinig financieel inzicht had. Ook had de Nederlandsche Bank te weinig toezicht op DSB.
De eigen raad van commissarissen hield volgens de curatoren ook te weinig toezicht. Ook stellen zij vast dat Scheringa feitelijk alleen de dienst uitmaakte bij DSB Bank en moederbedrijf DSB Beheer.
Scheringa was volgens de curatoren doof voor waarschuwingen van financieel beter onderlegde medebestuurders over de penibele financiële situatie waarin het bedrijf vanaf 2007 verkeerde. Hij hield zich vooral bezig met zijn eigen hobby's, kunst en sport, waar hij geld in stak "zonder realistische financiële planning''.
Bankrun geen oorzaak
De zorgplicht aan klanten en de naleving van bankenregels werden ondergeschikt gemaakt aan de commercie. Dat ondermijnde het vertrouwen in DSB en leidde in het najaar van 2009 tot negatieve publiciteit en een run op de bank. Hoewel die bankrun het faillissement van DSB inleidde, zien de curatoren die niet als een oorzaak.
De curatoren bespreken hun rapport nog met de schuldeisers en met de rechter-commissaris. Aan de hand daarvan wordt bepaald of er schadeclaims mogelijk zijn tegen oud-bestuurders.
Gerechtigheid
In de BNR studio vroeg Roelof Hemmen hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen of er nog gerechtigheid te behalen valt voor schuldeisers. Volgens Van Wijnbergen is er een mogelijkheid tot aansprakelijkheidsstelling, maar is het de vraag of het een aantrekkelijke weg om te bewandelen is.
"De curatoren hebben veel feiten boven tafel gekregen. In principe kun je naar de ondernemingskamer en zeggen dat er sprake was van wanbeleid bij DSB. Vervolgens kun je civielrechtelijk schade halen. Maar dat is een lang proces wat veel geld kost en het is nog maar de vraag wat je terug krijgt."
Overigens vindt Van Wijnbergen dat Scheringa niet in zijn eentje verantwoordelijk is voor de val van DSB. "Er heeft een heel bestuur en een raad van commisarissen bij gezeten en in 2007 en 2008 zijn de raarste accountantsgrappen uitgehaald om verliezen te maskeren. Daar hebben ook nette mensen op afgetekend."
Scheltema
De onafhankelijke commissie-Scheltema boog zich eerder al over de ondergang van DSB. In dat rapport werden vooral harde noten gekraakt over het falende toezicht van DNB.