Meer Nieuws15 nov '12 17:20Aangepast op 16 nov '12 07:31

Hamas en Israël bestoken elkaar met raketten

Auteur: Anne-Greet Haars

De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw diverse doelen in de Gazastrook gebombardeerd. Op nieuwszenders waren rookwolken boven Gaza-Stad te zien. Volgens waarnemers verhevigen de luchtaanvallen.

Palestijnen blussen een brand na Israëlische luchtaanvallen gericht op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza-stad
Palestijnen blussen een brand na Israëlische luchtaanvallen gericht op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza-stad

Het Palestijnse persbureau Maan meldden dat er donderdagavond drie Palestijnen om het leven zijn gekomen door een bombardement. Daarmee komt het dodental aan Palestijnse zijde op negentien.

Militante Palestijnen vuurden in de nacht van donderdag op vrijdag ook weer raketten af op Israël. Voor zover bekend troffen die geen doel.

Veiligheidsraad
Palestijnse functionarissen hebben de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opnieuw gevraagd een einde te maken aan de luchtaanvallen van Israël op de Gazastrook. Dat doen ze één dag nadat de Veiligheidsraad een spoedbijeenkomst heeft gehouden over het conflict.

Adempauze
Israël staakt de bombardementen op de Gazastrook vrijdag enige tijd op verzoek van Egypte. De Egyptische premier Hisham Kandil brengt een bezoek aan het gebied. Naar verwachting zal de 'pauze' drie uur duren.

Reservisten
Gisteravond werd bekend dat Israël voorbereidingen treft om dertigduizend reservisten in te zetten in een campagne tegen militanten op de Gazastrook. De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak gaf zijn goedkeuring aan een verzoek van de legerleiding om extra militairen te werven voor deze militaire campagne, op het moment dat Israël zijn luchtaanvallen tegen militanten weer opvoerde.

Volgens getuigen was sprake van minstens 25 aanvallen op verschillende doelen op de Gazastrook. "We zijn in het proces van uitbreiding van de campagne", meldde brigadegeneraal Yoav Mordechai tegenover het televisiestation Channel 2. Palestijnse militanten vuurden volgens het leger al ruim 380 raketten af op Israël.

Alle opties open
"Dit betekent dat alle opties op tafel liggen", zei de generaal. Minister Moshe Yaalon kondigde aan dat Israël desnoods grondtroepen inzet om de raketaanvallen te stoppen. "Wie ons gaat aanvallen, zal bloed op zijn eigen hoofd krijgen. De enige manier om de andere kant te overtuigen om de agressie te stoppen is om ze een zware prijs te laten betalen", waarschuwde Yaalon.

De Israëlische aanvallen op de Gazastrook kostten volgens een woordvoerder van het militante Hamas de afgelopen 24 uur zestien mensen het leven.

Grondoorlog
Volgens Israël-correspondent Willy Lindwer is Israël erg terughoudend met het voeren van een grondoorlog, al zijn de voorbereidingen in volle gang. "De laatste grondoorlog in 2006 in Libanon heeft aan veel Israëlische soldaten het leven gekost.”

“Israël heeft een zeer geavanceerde luchtmacht. Voorlopig zijn het precisieaanvallen op doelen van Hamas.”

Home Front Command
“Verder heb je het Home Front Command die constant via de tv, sociale media en radio oproepen doet om instructies te volgen bij raketaanvallen. Er worden uitgebreide brochures uitgedeeld met uitleg voor het prepareren voor de bomvrije kamers die de meeste huizen is Israël hebben”, vertelt Lindwer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen