Meer Nieuws3 jan '13 16:40

Minder Nederlanders willen NAVO-lidmaatschap

Auteur: Remco Tomesen

Steeds minder Nederlanders steunen ons NAVO-lidmaatschap. Volgens oud-NAVO secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer heeft dit te maken met de bezuinigingen op Defensie.

De steun voor de NAVO vermindert in rap tempo in Nederland. Uit een onderzoek van TNS NIPO blijkt dat nog maar 64% van de Nederlanders het NAVO-lidmaatschap 'van belang vindt voor de nationale veiligheid', terwijl dat vorig jaar nog ruim 79 procent was.

Oud-NAVO secretaris-generaal en oud-minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer 'is niet blij met de afnemende steun', zegt hij tegen BNR. Hij ziet een verband tussen de afnemende steun en de bezuinigingen op Defensie. 

Uruzgan
Uit het onderzoek komt naar voren dat ongeveer de helft van de Nederlanders denkt dat de strijdkrachten zijn verzwakt door de defensiebezuinigingen. De Hoop Scheffer: "Veel mensen denken dat Nederland daarom niet meer aan de NAVO-verplichtingen kan voldoen, en dat de NAVO daarom minder belangrijk is voor de Nederlandse veiligheid".

Volgens de oud-minister wordt er door Nederland te veel bezuinigd op Defensie. "Dat maakt een operatie zoals in Uruzgan in het verleden op dit moment onmogelijk".

De Hoop Scheffer vindt het een taak van het Nederlandse parlement en de regering om Nederlanders te wijzen op het belang van het NAVO-lidmaatschap.

Bezuinigingen
35 procent van de Nederlanders is vóór ingrijpen in Syrië.  De Hoop Scheffer is tegen. "Omdat ik niet zie wat zo'n interventie zou moeten bewerkstelligen". Ingrijpen is een probleem, omdat volgens hem Rusland en China nooit daarmee zouden instemmen, en de Veiligheidsraad er daarom formeel niet mee kan instemmen. "Maar ook zal zou het formeel kunnen dan nóg zie ik niet in wat we met een massale interventie zouden bereiken in een burgeroorlog die steeds meer sektarische trekken vertoont".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen