Meer Nieuws25 aug '12 10:28

PvdA: verplicht leerwerkaanbod jongeren

Auteur: Mijke Hurkx

Iedere jongere die 3 maanden werkloos is, moet van zijn gemeente een aanbod krijgen voor stage, leerwerkplek of baan. Met dit plan wil de Partij van de Arbeid de jeugdwerkloosheid aanpakken.

De PvdA presenteerde zaterdag een plan om de jeugdwerkloosheid te bestrijden en heeft voor dit plan voor volgend jaar in het verkiezingsprogramma 150 miljoen euro gereserveerd.

Het kabinet blijft volgens Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer "oorverdovend stil" hierover. En dat terwijl uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de jeugdwerkloosheid flink oploopt.

Verplicht
Het verplichte leerwerkaanbod dat de PvdA wil, moet voorkomen dat jongeren langdurig aan de kant komen te staan. Volgens de partij zijn er in Finland en Zweden goede ervaringen mee opgedaan.

In het PvdA-plan staat verder onder meer dat doorleren gestimuleerd dient te worden en dat er overeenkomsten moeten komen met lagere overheden om meer jongeren en mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Ook wil de PvdA het onderwijsaanbod verbeteren, zodat studenten niet met vage opleidingen worden klaargestoomd voor sectoren waarin geen werk is te vinden.

Gerelateerde artikelen