Meer Nieuws29 dec '12 14:30

Functioneringsgesprek burgemeester op straat

Auteur: Fleur de Bruijn

Het was, laten we eerlijk zijn, gewoon niet het jaar van de burgemeesters, wethouders en raadsleden. En op het scheiden van de markt ligt het functioneringsgesprek van de Amersfoortse burgemeester op straat.

Een functioneringsgesprek van de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius is uitgelekt. Fractievoorzitters uit de gemeenteraad die het gesprek met de burgemeester hadden gevoerd, zijn daarom zaterdag naar de politie gestapt en hebben van het lekken melding gedaan. Dat zei een van de betrokken fractievoorzitters, Hiske Land van GroenLinks.

Meer leiderschap
Het verslag van het functioneringsgesprek belandde bij het AD. Volgens de krant zou de burgemeester meer leiderschap moeten tonen en zichtbaarder moeten zijn. Ook moet Bolsius beter luisteren, empathie tonen en niet meteen met een oplossing klaar staan.

Gênant
De fractievoorzitter van GroenLinks noemt het ‘gênant en heel ernstig’ wat er is gebeurd. De melding bij de politie is volgens haar het voorstadium van aangifte. “De politie kijkt nu of de zaak vervolgbaar is''.

Integriteit
Land zegt dat het artikel niet de sfeer van het gesprek weergeeft. Behalve zijzelf waren ook de fractievoorzitters Rob van Muilekom (PvdA) en Manfred Vogels (VVD) erbij betrokken. “Ook wij voelen ons in onze integriteit aangetast nu dit op straat ligt.’’

Voor zover zij weet is het verslag alleen naar de drie fractievoorzitters gegaan. "Ik weet niet wat er in de rest van de keten zit, maar iemand moet hebben gelekt.'' Land zegt dat het artikel niet de sfeer van het overleg weergeeft.

Geschokt
Burgemeester Bolsius (CDA) laat in een schriftelijke verklaring weten "geschokt’’ te zijn. "Het resultaat van dat gesprek moet zijn dat de raad en de burgemeester elkaar beter begrijpen, dat we signalen over en weer met elkaar delen.’’

Volgens hem was het ook dit jaar "een open en goed gesprek waar iedereen aan tafel zich vrij voelde om te spreken en er begrip was voor elkaars beelden en posities.'' "Ik ben dan ook geschokt dat op deze manier het vertrouwen van alle gesprekspartners aan tafel is geschonden.’’

Lees hier een overzicht van bewindspersonen die dit jaar in opspraak zijn geraakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen