Meer Nieuws9 jan '12 12:12

Water noordelijke provincies zakt

Auteur: BNR Webredactie

Het water in de noordelijke provincies zakt, maar inspecteurs blijven alert. Dijkbewaking gaat door, al is het vee wel grotendeels weer terug in Woltersum en omgeving en opent het Groninger Museum zijn deuren na 3 dagen gedwongen sluiting weer.

De inspecties van de dijken gaan door, omdat de waterkeringen nog verzadigd zijn.

Waterpeil
Het waterpeil in Groningen en Friesland is verder gezakt, omdat de waterschappen Friesland en Noorderzijlvest volop hebben kunnen spuien op zee en omdat er weinig neerslag viel. Noorderzijlvest spuide in de nacht van zondag op maandag ongeveer 21 miljoen kuub water bij het Lauwersmeer. Het waterschap Friesland loosde afgelopen weekeinde eenzelfde hoeveelheid water op de Waddenzee en het IJsselmeer. Dat is te vergelijken met twee keer de inhoud van het Sneekermeer.

Ravenswaaij
Niet overal zakt het water al. De hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal wordt gesloten, omdat het waterpeil naar verwachting boven de 5,5 meter boven NAP uitkomt. Dit zuidelijke deel staat normaal gesproken in open verbinding met de Lek. Als de waterstand in het kanaal te hoog is, kunnen de gebieden langs het kanaal (tussen Ravenswaaij en Tiel) in gevaar komen.

Het waterpeil van de Rijn, Waal en IJssel bereikt maandag zijn hoogste stand en zakt dinsdag weer. De Rijn bij Lobith staat nu op 14,16 meter boven NAP en komt naar verwachting niet boven de 14,5 meter uit. De huidige stand is gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen