Meer Nieuws9 mei '12 14:18

Docenten hebben ook last van examenstress

Auteur: Harmen Simon Teunis

Uit onderzoek van uitgeverij Malmberg onder 400 docenten blijkt dat maar liefst 85 procent van de leraren in de examenperiode kampt met stress, zegt Cristel Cooimans van Malmberg op BNR.

"De belangrijkste oorzaak zijn verscherpte exameneisen. Een andere oorzaak die docenten noemen is dat zij zich verantwoordelijk voelen voor de resultaten die leerlingen op het examen behalen", zegt Cooimans.

Het is de eerste keer dat een dergelijk onderzoek is uitgevoerd. Daardoor is het niet duidelijk of docenten nu meer of minder stress hebben dan vroeger het geval was. Maar volgens Cooimans zou je het wel kunnen verwachten, met het oog op de verscherpte eisen. "Ik kan me voorstellen dat ze dan meer last krijgen van examenstress dan voorheen."

Beter voorbereiden
Een opvallend gevolg van de examenstress is dat docenten zich steeds beter gaan voorbereiden. "Ze gaan meer proefexamens afnemen, meer oefenexamens maken en leerlingen alle hulp bieden die zij nodig hebben om het examen te halen. Dat stelt hen waarschijnlijk meer gerust."

Afspiegeling
Docenten maken zich vooral druk om het resultaat van hun leerlingen omdat het de afspiegeling beïnvloedt van de docent en de school ten opzichte van het landelijke gemiddelde. "Dus zij doen er alles aan om de leerlingen goed voor te bereiden zodat zij goede examenresultaten behalen wat meteen de weerspiegeling van de kwaliteiten van de docent duidelijk maakt", verduidelijkt Cooimans.

Vrouwen meer last van stress
Vrouwelijke docenten hebben overigens meer last van de examenstress dan hun mannelijke collega's. "Zij gaan ook anders om met die stress. Zij bespreken bijvoorbeeld de zorg omtrent leerlingen die er slecht voor staan eerder thuis met hun partner dan de mannelijke docenten. De mannen bespreken dat eerder met de ouders van de leerling of de leerling zelf", aldus Cooimans.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen