Meer Nieuws26 mrt '12 15:51Aangepast op 26 mrt '12 23:08

Terrorismedreiging blijft 'beperkt'

Auteur: Thijs Baas

Nederland handhaaft de code 'beperkt' voor het dreigingsniveau van terrorisme. Daarmee wordt de kans op een terroristische aanslag in Nederland nog altijd als laag ingeschat.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie meldde dat maandag aan de Tweede Kamer in het rapport Dreigingsbeleid Terrorisme Nederland. Het zijn de jonge westerse bezoekers aan jihadistische strijdgebieden die met hun trainingen nog de meeste dreiging veroorzaken, zodra ze terugkeren uit die gebieden.

De 23-jarige Mohamed Merah, de dader van de zeven recente moorden in Zuid-Frankrijk, is het meest opvallende voorbeeld hiervan, maar zijn moorden werden nog niet meegenomen in het meest recente dreigingsbericht.

Terrorisme
Ook de aanhouding in maart van een terrorismeverdachte in Amsterdam-Oost maakt duidelijk dat hier nog niet alle dreiging van de baan is. Bij het doorzoeken van de woning van de 20-jarige verdachte werd een ontstekingslont van tien meter, aluminiumpoeder en een hele hoop dvd's met jihadistisch beeld gevonden.

Het Openbaar Ministerie was al weken op internet op zoek naar handleidingen om zelf explosieven te maken. Uit het dreigingsbeeld blijkt dan ook dat Nederland en Nederlanders nog altijd doelwit zijn voor moslimextremisten.

Dat komt onder meer door de vermeende discriminatie van moslims, de vermeende belediging van de islam en profeet Mohammed en de Nederlandse deelname aan vredesmissies in islamitische landen.

Strijdgebied
De toename van het aantal jihadisten dat naar een strijdgebied reist is "zorgwekkend".  Deze strijders weten ook steeds vaker hun doel te bereiken. "Zij hebben de kennis en de contacten om nieuwe jihadreizen vanuit Nederland te organiseren. Ook kunnen zij hun opgedane strijdervaring gebruiken voor een aanslag in Nederland", zegt het rapport.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen