Meer Nieuws28 nov '12 20:15

Megaproces Argentijnse dictatuur begonnen

Auteur: Fleur de Bruijn

In Argentinië is woensdag een megaproces begonnen tegen 68 verdachten van misdaden tegen de mensheid. Ze zouden die hebben begaan tijdens de militaire dictatuur (1976-1983) in het Zuid-Amerikaanse land.

Een van de verdachten is oud-Transaviapiloot Julio Poch. Hij staat net als zeven anderen terecht, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de beruchte vluchten des doods. Tegenstanders van de Argentijnse dictatuur werden daarbij levend uit vliegtuigen in zee gegooid.

Dwaze moeders
Voor het gerechtsgebouw stroomden bij aanvang van de zaak leden samen van organisaties die slachtoffers van de dictatuur vertegenwoordigen, zoals de Moeders van de Plaza de Mayo.

Na jaren van onderzoek is de rechtszaak woensdag begonnen. Op de uiteindelijke aanklacht tegen Poch prijken de namen van 27 slachtoffers. Poch wil aan het begin van het proces zijn verklaring afleggen. Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet bekend.

Zes nieuwe getuigen
Ook moeten de rechters nog besluiten over een aantal verzoeken van Poch’ advocaten. Die willen onder andere dat zes nieuwe getuigen worden gehoord, onder wie twee medewerkers van Transavia en de zoon van Poch.

De voormalige Transaviapiloot werd in september 2009 opgepakt in Spanje. Hij stond toen op het punt om zijn laatste vlucht voor de maatschappij uit te voeren. Spanje leverde Poch uit aan zijn vaderland Argentinië vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de dodenvluchten.

Nederlandse luchtvaartmaatschappij
De zaak kwam aan het rollen nadat hij met collega's van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij op Bali zou hebben gesproken over zijn verleden. Die stapten daarop naar de politie.

Eigenlijk had de zaak al vorige maand moeten beginnen, maar op het allerlaatste moment vond er een wissel van de aanklagers plaats. De Argentijnse justitie kreeg daarom een maand extra om de zaak voor te bereiden.

Lees hier het interview met de advocaat van Julio Poch, Geert-Jan Knoops.

Gerelateerde artikelen