Meer Nieuws26 nov '12 15:25Aangepast op 26 nov '12 16:11

Huishoudens hebben te weinig reserves

Auteur: Harmen Simon Teunis

Meer dan 40 procent van alle Nederlandse huishoudens heeft onvoldoende financiële reserves. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud in opdracht van ING.

Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst voldoende gespaard wordt, is maandagmiddag een oud instrument geactualiseerd: de bufferberekenaar. Daarmee kan worden berekend hoeveel geld mensen eigenlijk achter de hand moeten hebben. "Voor een alleenstaande is dat ongeveer 3500 euro. Voor een echtpaar 4000 en voor een echtpaar met twee kinderen is dat 5000 euro. Dat zijn zo’n beetje de minimale buffers. Mensen die er onder zitten moeten volgens het Nibud wakker schrikken", zegt verslaggever Harmen van der Veen, die aanwezig was bij de presentatie van de cijfers en de bufferberekenaar.

De buffer zou gebruikt moeten worden, wanneer huishoudens een onverwachte uitgave moeten doen. "Om bijvoorbeeld de wasmachine te vervangen, mocht die morgen kapot gaan", legt Van der Veen uit.

Niet-willers en niet-kunners
En 40 procent van de Nederlandse huishoudens heeft dus geen potje waarmee dit kan. Maar er zijn verschillende groepen, legt  Van der Veen uit. "Van die 40 procent heeft 20 procent helemaal niets en spaart 15 procent helemaal niet. Dat noemen ze bij het Nibud de niet-kunners en de niet-willers. De niet-kunners zijn mensen met weinig geld. Maar de niet-willers is het grootste problemen. Dat zijn de mensen die gewoon met geld smijten en er geen seconde over nadenken."

Opvallende uitkomst van het onderzoek is dat hoge inkomens het minst sparen. En dat komt volgens het Nibud omdat zij zich het minst bewust zijn van geld. "Mensen die weinig geld hebben, zijn heel veel met geld bezig omdat ze niet kunnen sparen. Maar toch zegt het Nibud dat ook zij kunnen sparen."

Flinke schulden
De groep die gewend is om geld te hebben, loopt het meest risico op problemen. Van der Veen: "De mensen die gewend zijn om geld te hebben, krijgen als eerste met schulden te maken. En dat zijn dan ook meteen grote schulden.”

Sparen luidt het devies dus. En hoewel dat voor mensen met een lager inkomen misschien lastig is, kunnen zij dat we degelijk, meent het Nibud. "Het Nibud zegt dat elk inkomen een percentage kan sparen. Je moet natuurlijk bewuster gaan leven. Er is ruimte. Het gaat alleen maar om bewustwording en is daardoor een beetje een negatieve prikkel. Het gaat over het in de gaten houden wanneer iets stuk gaat. En dan moet je wel wat geld hebben, anders zit je direct in de schulden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen