Meer Nieuws12 jan '12 13:41

Phobos-Grunt stort binnenkort neer

Auteur: BNR Webredactie

De Russische Marssonde Phobos-Grunt zal tussen zaterdag en maandag terugkeren in de dampkring. Mogelijk slaan brokstukken in op aarde. Maar waar is vooralsnog niet te voorspellen.

Dat meldt de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos. De sonde is na de lancering in een baan rond de aarde blijven hangen. In december meldde Roskosmos al dat de sonde ergens tussen 6 en 19 januari zou neerstorten.

Het gevaarte weegt in totaal ruim 2 ton. Verwacht wordt dat het grootste deel verbrandt in de dampkring, maar enkele tientallen brokstukken kunnen dat overleven. Die wegen bij elkaar minder dan 200 kilo.

ESA houdt een oogje in het zeil
Ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA houdt de Phobos-Grunt in de gaten. Zij verwacht de ondergang tussen vrijdag en dinsdag. Het gevaar voor mensen is klein, benadrukte de ESA donderdag.

De 120 miljoen euro kostende Phobos-Grunt werd begin november gelanceerd. De sonde moest een bodemmonster nemen van een van de manen van Mars en het materiaal terugbrengen naar de aarde. Kort na de lancering ging het contact met de sonde echter verloren. De vluchtleiding op aarde kon het vaartuig niet de opdracht geven richting Mars te vliegen.

Gerelateerde artikelen