Meer Nieuws10 jan '12 16:05Aangepast op 10 jan '12 16:20

Astronaut Kuipers praat met Rutte

Auteur: Harmen Simon Teunis

Premier Mark Rutte sprak dinsdag kort met astronaut André Kuipers via een live videoverbinding met het ruimtestation ISS.

De live videoverbinding met het ISS werd tot stand gebracht vanuit de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. Rutte ging samen met studenten van de universiteit het gesprek aan met Kuipers.

Herhaling
Het was voor Kuipers de tweede keer dat hij met een Nederlandse premier mocht praten via een verbinding vanuit het ISS. De eerste keer was tijdens zijn eerste ruimtereis in 2004. Hij verbleef toen een week in het ISS en sprak kort met de toenmalige premier Balkenende. Veel verder dan een paar vragen over hoe het André en zijn medeastronauten verging, kwam het toen niet.

André Kuipers is sinds 21 december voor ruim vijf maanden in de ruimte om te wonen en werken in het internationale ruimtestation ISS. Tijdens zijn missie voert hij een groot aantal wetenschappelijke experimenten uit en heeft hij een aantal operationele taken, zoals de aankoppeling van een enkele bevoorradingsschepen. Daarnaast wil Kuipers de jeugd inspireren via het educatieve programma Ruimteschip Aarde.

Gerelateerde artikelen